Razkritje prvega primera prirejanja izida v danskem nogometu ali o desetletju zamolčanih spolnih škandalih v danski Rimskokatoliški cerkvi. To je le nekaj odmevnih zgodb, ki jih je danska javnost izvedela zaradi poglobljenega dela preiskovalne novinarke Eve Jung, ki je s kolegi iz Berlingske odgovorna tudi za projekt, ki je letos prejel tako skandinavsko kot tudi svetovno nagrado na področju podatkovnega novinarstva. Imenuje se sporet oziroma tracked. V oddaji ga je Eva Jung predstavila ob pomoči Mihe Pongraca in Maruše Kerec.

Koliko in kaj lahko obveščevalne službe in hekerji z nadzorom metapodatkov in ne samo konkretnih vsebin izvedo o nadzorovanem človeku?

Razkritje prvega primera prirejanja izida v danskem nogometu ali o desetletju zamolčanih spolnih škandalih v danski Rimskokatoliški cerkvi. To je le nekaj odmevnih zgodb, ki jih je danska javnost izvedela zaradi poglobljenega dela preiskovalne novinarke Eve Jung, ki je s kolegi iz Berlingske odgovorna tudi za projekt, ki je letos dobil tako skandinavsko kot tudi svetovno nagrado na področju podatkovnega novinarstva. Imenuje se #sporet oziroma Tracked.

V njem je skupaj s sodelavcem Larsom Noerbrom pokazala, koliko in kaj vse lahko obveščevalne službe, tudi z nadzorom metapodatkov in ne samo konkretnih vsebin, izvedo o nadzorovanem človeku. Za testna zajčka pa so pri Berlingske uporabili kar dva mlada politika, ki sta z uporabo raznih aplikacij in spletnega nakupovanja na spletu pustila precej odtisov.

“Pred začetkom projekta veliko ljudi na Danskem sploh ni vedelo, kaj so metapodatki. Če pa so vedeli, so samo zamahnili z roko, češ, saj ne delam nič narobe!”
– Eva Jung

#sporet

foto: Berlingske

Pri Berlingske so zbirali podatke o mladih politikih s pomočjo programske opreme, ki je dostopna prav vsakomur, ne samo obveščevalnim službam. Nato so jih obdelali in prikazali v zanimivih infografikah.

Rezultat? Da moramo biti pri uporabi spleta previdni, saj nam lahko sledijo vsepovsod, zdaj denimo otroke, ki v svet digitalnega komuniciranja vstopajo že zelo zgodaj, opozarjajo že vzgojiteljice v danskih vrtcih in šolah. Svoje navade pa so spremenili tudi avtorji projekta.

“Nenehno spreminjam gesla, čeprav mi to povzroča kup preglavic, saj si jih težko zapomnim.”
 Eva Jung

Miha Pongrac