Tokrat v Kulturnicah o reviji Outsider, ki presega meje in tokrat v središče postavlja ... fantazijo (ne le v arhitekturi)!

V letošnjem letu nastala revija tematizira prostor, arhitekturo, kulturo

Revija Outsider v tiskani različici izide vsake tri mesece, njen namen pa je preseči meje: ne le med arhitekturo in drugimi področji ustvarjanja.

V času, ko so na slovenskem medijskem trgu številne že prisotne tiskane revije opazno razredčene, sta se na pot samozaložništva pogumno podala sourednik Matevž Granda in urednica revije Nina Granda, sicer tudi dramaturginja, arhitektka.

“Izhodišč za to najino idejo (in za to, da sva se je lotila) je bilo več: najino bivanje v tujini, tam namreč živiva od jeseni leta 2014 in nekatere stvari vidiva malo drugače, kot sva jih prej. Začela sva primerjati medijski prostor, način objavljanja novic v tujini pa v Sloveniji. In se nama je v nekem trenutku zazdelo, da je v Sloveniji (prisotne) nesorazmerno veliko politike … pa črne kronike. Pomislila sva, da bi lahko še več pisali še o čem drugem, na drug(ačen) način.”

O fantaziji, osrednji temi prihajajoče četrte številke, pa pravi, da je “lepa, večna tema, ki se mi zdi zelo vpletena v vsakdan; dvorezna je: lahko izkrivlja resnico, lahko jo olepšuje. Lahko vodi do novih idej, lahko pa zamegli pogled.”

 

Kaja Kokot Žanič