Vključenost žensk v podjetništvo v svetu zelo variira in je v Evropi precej skromna. Največ zgodnje podjetniške aktivnosti žensk beleži Švica, sledijo ji Španija, Portugalska, Finska in Kosovo. Najnižji delež novih in nastajajočih podjetij, ki jih ustanovijo ženske, so zabeležile Madžarska, Švedska ter Bosna in Hercegovina.

Vključenost žensk v podjetništvo po svetu zelo niha in je v Evropi precej skromna. Največ zgodnje podjetniške aktivnosti žensk dosega Švica, sledijo ji Španija, Portugalska, Finska in Kosovo. Najnižji delež novih in nastajajočih podjetij, ki jih ustanovijo ženske, so dosegle Madžarska, Švedska ter Bosna in Hercegovina.

Med 28 preučevanimi evropskimi državami je Slovenija zasedla 19. mesto. Omenjene podatke smo prebrali v raziskavi GEM, Global Entrepreneurship Monitor. Ta obsežna svetovna raziskava preučuje zgodnje faze podjetniške aktivnosti, ustaljena podjetja in dejavnike, ki vplivajo na rojevanje novih podjetij. Z dr. Karin Širec smo govorili tudi o pozitivnih praksah in projektih, ki Slovenijo med primerljivimi državami uvrščajo med bolj razvite.

Robert Levstek