Najtišje mesto v Združenih državah Amerike je Green Bank v Zahodni Virginiji, kjer stoji teleskop, ki z vesoljem komunicira prek radijskih valov. V mestu zato ni mobilnega signala, brezžičnega interneta, tam so “mrtve” tudi mikrovalovne pečice.

V okrožju Pocahontas v Zahodni Virginiji, pravljičnem že po imenu, se razprostira dobrih 30 tisoč kvadratnih kilometrov veliko območje, na katerem ni brezžične povezave, pametnih telefonov in mikrovalovnih pečic.

Je mesto Green Bank v Zahodni Virginiji, kjer stoji teleskop, ki z vesoljem komunicira prek radijskih valov. V mestu zato ni mobilnega signala, brezžičnega interneta, tam so “mrtve” tudi mikrovalovne pečice. “Teleskopa ne bi nikoli postavili v večje mesto ravno velikega števila ljudi, saj teleskop sprejema kratkotrajne radijske valove iz vesolja, zato mora biti v njegovi okolici tišina – takrat so tudi vzpostavili Državno območje miru,” pravi astronom Felix Lockman.

“Tukaj nimamo nobenih mobilnih telefonov, imamo pa seveda internet, žične telefone. Omejitev velja samo za brezžično tehnologijo v okolici observatorija.”

Prebivalci Green Banka tako živijo nekoliko drugače od preostalih Američanov. Ti so namreč vseskozi povezani z internetom, pregledujejo elektronsko pošto in družabna omrežja. V Green Banku pa na primer nogometna tekma poteka brez živčnega pregledovanja, kdo je spremenil status na Facebooku ali objavil novo fotografijo na Instagramu.

Teleskop v Green Banku lahko zmotijo tudi navadne elektronske naprave za domačo uporabo. Tako uporaba sesalnika v hišah ni dovoljena. Tudi avtomobilske svečke so znani oddajniki radjiskih valov, zato se tam prevažajo z dizelskimi vozili iz 70 let prejšnjega stoletja, ki tudi nimajo novejše elektronike.

V Območju so prenehale delovati vse radijske postaje razen nizkofrekvečnega Allegheny Mountain Radia. Televizij ni. Približno 150 prebivalcev tako izve najnovejše novice ob kavi ali na ulici – tako kot nekoč. Čeprav si marsikdo takega življenja danes ne more predstavljati, velja omeniti, da se je v Green Bank v zadnjih nekaj letih preselilo nekaj ljudi, ki so želeli uiti elektromagnetnemu valovanju. Območje pa je lahko tudi čudovita točka za odklop od digitalnega sveta.

 

Maja Stepančič