Evropska filmska akademija je predvčerajšnjim (12. 12. 2015) za najboljši animirani film letošnjega leta razglasila Pesem morja, ki ga je režiral Tomm Moore. Film bodo od danes do 31. 12. 2015 predvajali v ljubljanskem mestnem kinu, natančneje v sklopu programa Kinobalon, od 31. 12. naprej pa bo na ogled v kinematografih po vsej Sloveniji. Nocoj ob 20.00 pa se bo na odru Kulturnice ljubljanskega BiTeatra začela premiera gledališke predstave Snofor v režiji Ajde Valcl.

Film, ki pokaže, kako nam zgodbe pomagajo živeti, preživeti

Irski ilustrator, stripar in filmar Tomm Moore si je nominacijo Ameriške filmske akademije v kategoriji animiranih filmov prislužil že s prvencem Skrivnost iz Kellsa. Prestižno uvrstitev med kandidate za oskarja pa mu je prinesel (deloma tudi v ročni tehniki akvarela narejeni) celovečerec Pesem morja. Evropska filmska akademija ga je predvčerajšnjim (12. 12. 2015) razglasila za najboljši animirani film letošnjega leta! Pesem morja se je zdaj z Animateke preselila na redni spored ljubljanskega mestnega kina, kjer bo znotraj programskega sklopa Kinobalon na ogled od danes do 31. decembra, pozneje pa v vseh slovenskih kinematografih.

Ta film res dobro pokaže, kako nam zgodbe pomagajo živeti, preživeti. Kako lahko skozi zgodbe razmišljamo ali predelujemo neke težave, težke stvari, ki so se nam v življenju zgodile. Ta dediščina zgodb, ki jo Ben dobi od svoje mame, je zanj zelo pomembna. Hkrati pa se mi zdi, da Tomm Moore hoče povedati, da so te zgodbe zelo pomembne; na Irskem je ta tradicija še vedno močnejša, veliko močnejša kot pri nas … Da je velika škoda, če te zgodbe izgubimo. In da počasi vseeno izginjajo, nam uhajajo iz spomina. To, se mi zdi, je njegov poudarek. Da te zgodbe niso samo zgodbe, ampak hkrati sporočajo o našem odnosu do narave, do našega okolja in tudi do nas samih.”
– Špela Frlic, pravljičarka in pripovedovalka, avtorica knjižice in soavtorica pedagoškega gradiva o Pesmi morja

Filmski program za otroke Kinobalon je dobil ime po filmski klasiki Alberta Lamorissa Rdeči balon. In ta film skušamo znova in znova oživljati. Ena od stvari, ki jih zdaj pripravljamo, je spomladanski koncert, na katerem bo kinotečni pianist Andrej Goričar skupaj z otroki iz njegove glasbene šole film glasbeno spremljal v živo. Tako da otroci že gledajo film, že delajo in aprila nam bodo pokazali svojo glasbeno različico k temu filmu.
Petra Slatinšek, vodja filmske vzgoje ter programa za otroke in mlade Kinobalon, soavtorica in urednica pedagoškega gradiva o Pesmi morja

Kaja Kokot Žanič