Tokratno oddajo posvečamo ljubljanski “Meki rokerjev” – Orto baru. Ta nocoj praznuje 21. rojstni dan. Odprli so ga leta 1994 kot prostor, kjer se bo odvijal rock. Kjer se bodo rokerji počutili kot doma. Orto bar je dokaj hitro postal najbolj zaželen koncertni prostor v prestolnici.
O prehojeni poti Orto bara smo se pogovarjali s solastnikom in programskim vodjo Andrejem Ciuho. Pravi, da spominov ni malo, pravzaprav jih je preveč. Več kot 3.000 nastopov v minulih 21-ih letih; Clawfinger, At The Drive In, Hatebreed ter Nashville Pussy pa so zasedbe, na katera je Ciuha najbolj ponosen. Od ostalih se spominja predvsem žurerskega obiska pevca skupine Rammstein Tilla Lindermana pred desetletjem: “Kar naenkrat je prišla neka ogromna oseba, ki je komaj prišla čez vrata”, pripoveduje Ciuha, “in publika je onemela”.

Tokratno oddajo posvečamo ljubljanski “Meki rokerjev” – Orto baru. Ta nocoj praznuje 21. rojstni dan.

Odprli so ga leta 1994 kot prostor, kjer se bo odvijal rock. Kjer se bodo rokerji počutili kot doma. Orto bar je dokaj hitro postal najbolj zaželen koncertni prostor v prestolnici.

O prehojeni poti Orto bara smo se pogovarjali s solastnikom in programskim vodjo Andrejem Ciuho. Pravi, da spominov ni malo, pravzaprav jih je preveč. Več kot 3.000 nastopov v minulih 21-ih letih; Clawfinger, At The Drive In, Hatebreed ter Nashville Pussy pa so zasedbe, na katera je Ciuha najbolj ponosen. Od ostalih se spominja predvsem žurerskega obiska pevca skupine Rammstein Tilla Lindermana pred desetletjem: “Kar naenkrat je prišla neka ogromna oseba, ki je komaj prišla čez vrata”, pripoveduje Ciuha, “in publika je onemela”.

“Razlika med Ortom in drugimi prostori je ta, da mi nimamo subvencij.”

Podobnih zgodb je še kar nekaj. Dve desetletji ni malo. In upajo, da jih bo še več. Zgodb in desetletij. Kot pravi Ciuha, Orto širi ponudbo, ker jo pač mora. Tudi s kakšnim elektronskim dogodkom se bodo prilagodili času. A bistvo Orto bara ostaja: “Tak, kot je Orto bar bil, tak tudi vedno bo”, končuje Ciuha.

Andrej Karoli