Kitajska velemesta se vse bolj dušijo v smogu, še dosti hujše okoljske zagate pa daljnovzhodni velikanki grozijo ob koncu 21. stoletja. Po novi znanstveni študiji o pregrevanju ozračja bo takrat velik del Kitajske pod vodo, druge dele pa bo prizadela huda suša. Več Uroš Lipušček.

Kitajska velemesta se vse bolj dušijo v smogu, še dosti hujše okoljske zagate pa daljnovzhodni velikanki grozijo ob koncu 21. stoletja. Po novi znanstveni študiji o pregrevanju ozračja bo takrat velik del Kitajske pod vodo, druge dele pa bo prizadela huda suša: “Temperature na Kitajskem rastejo mnogo hitreje kot drugod po svetu, ledeniki v Himalaji se hitro topijo in čez 50 let bo to velik problem”, pove Uroš Lipušček

Uroš Lipušček, Peking: “Gospodarska rast upada, a je zrak še vedno kot bi živel v oblaku, oči me pečejo in čutim, kako strupen je.” #zdaj

— Val 202 (@Val202) December 1, 2015

Kitajska je prva komunistična država, ki je bila sprejeta v eliten klub rezervnih svetovnih valut: “To je začetek velikih sprememb, dolar bo zaenkrat ohranil vodilno vlogo, a se je erozija vseeno začela in kitajskemu juanu dobro kaže, da ga nekoč nasledi.”

Uroš Lipušček: “Prvo potniško letalo s povsem kitajsko tehnologijo naj bi bilo zelo varno in na ravni kakovosti drugih priznanih letal.”

— Val 202 (@Val202) December 1, 2015

Damjan Zorc