Profesor, gradbenik, računalnikar, bivši politik in državljan, mu piše na spletni strani. dr. Žiga Turk, na twitterju ZZTurk, je teden vzburkal s kolumno Zapomnite si Pariz. Eni ji pritrjurjejo, drugi nasprotujejo, a njegovo temeljno sporočilo je, da nas mora nehati biti sram na evropsko civilizacijo.

"Z orožjem vojne proti muslimanom ne bomo dobili, dobiti moramo kulturno vojno"

Profesor, gradbenik, računalnikar, bivši politik in državljan, piše na njegovi spletni strani. Dr. Žiga Turk, na twitterju ZZTurk, je razburil s kolumno Zapomnite si Pariz. Nekateri ji pritrjujejo, drugi nasprotujejo, a njegovo temeljno sporočilo je, da se moramo nehati sramovati evropske civilizacije.

“Nehajmo se pretvarjati, da v Evropi ni kulture, civilizacije. Z orožjem vojne proti muslimanom ne bomo dobili, dobiti moramo kulturno vojno.”

– dr. Žiga Turk

“Zapomnimo si Pariz leta 1789. Spomnimo se, kakšne standarde človekovih pravic, enakosti, svobode smo postavili v Evropi.”

Modernost se je pojavila tu in se potem širila po svetu, meni Turk. Cilj Evropejcev bi moral biti, da širimo ponos na tiste, ki se priseljujejo k nam. Tako bomo namreč preprečili še en Pariz. Ne smemo pa nastopati diskriminatorno.

“Pojavile so se ideje, da bi zaradi Pariza ustavili graditev džamije. Moj odgovor: Evropejci smo, imamo svobodo veroizpovedi.”

Dr. Žiga Turk pravi, da družboslovci znajo opazovati družbo in jo voditi, inženirji pa znajo graditi mostove, računalnike, ceste. Z vsebino, pravi, še lahko nastopa v politiki, pri obrti trgovanja oziroma doseganja ciljev pa ni tako dober.

“Resnega diskurza je v Sloveniji malo. Težko je dobiti ljudi različnih profilov za isto mizo, da bi se pogovarjali in imeli konkretne argumente.”

Miha Šalehar