Nedvomno prinaša elektronska oblika receptov za zdravila številne prednosti pred dosedanjo, papirnato. Vendar pa se je kljub dolgoletnim pripravam in prehodnem roku ob uvedbi zatikalo tako v lekarnah kot v zdravniških ordinacijah.

Kaj je šlo narobe in kako je sistem pripravljen na skorajšnjo vključitev bolnišnic in uvedbo elektronskih napotnic, izvidov in druge oblike komunikacije v zdravstvu?

Direktorica ZD Nova Gorica Petra Kokoravec: “Neka zdravnica mi je dejala, da je ročno izpolnila pet receptov v istem času, kot je računalniško izpolnila enega.”

Nedvomno prinaša elektronska oblika receptov za zdravila številne prednosti pred dozdajšnjo, papirnato. Vendar pa se je kljub dolgoletnim pripravam in prehodnemu roku ob uvedbi zatikalo tako v lekarnah kot v zdravniških ordinacijah.

V Zdravstvenem domu Koper sicer pravijo, da je oprema v redu, sistem pa slab. Ljubica Kolander Bizjak: “Težave se pojavijo, ker imamo v sistemu paciente s kroničnimi boleznimi, ti podatki pa se niso prenesli v nove elektronske obrazce.”

Predsednik Lekarniške zbornice Slovenije Miran Golub: “Bistvo uvajanja elektronske komunikacije v zdravstvu je varnost podatkov pacienta.”

— Val 202 (@Val202) November 18, 2015

Vodja projekta eZdravje na MZ mag. Katarina Kralj opozarja na pozitivne dejavnike: “Zdravnik zdaj elektronsko preveri, ali lahko neko zdravilo sploh predpiše pacientu. To prej ni bilo mogoče.”

Jana Vidic