Ime tedna je postala Slavica Remškar, urednica Cicibana, najstarejše slovenske revije za otroke, ki letos praznuje 70. rojstni dan. Do danes je najmlajše bralce razveselilo že okoli 800 številk, ki so jih v tem obdobju soustvarjali številni sodelavci in vrhunski avtorji, vselej pa so do besede prišli tudi otroci.

Ime tedna je postala Slavica Remškar, urednica Cicibana, najstarejše slovenske revije za otroke, ki letos praznuje 70. rojstni dan. Do danes je najmlajše bralce razveselilo že približno 800 številk, ki so jih v tem obdobju soustvarjali številni sodelavci in vrhunski avtorji, vselej pa so do besede prišli tudi otroci.

"Ciciban ni vedno izhajal v serijah po deset na leto. Bilo je trinajst številk in posebne številke. Nekaj smo množile, nekaj delile, zaokrožile smo na 800 številk. To sta dve polni omari vezanih letnikov."

Njen prvi spomin na Ciciban ni povezan s šolo, ker so bili stari Cicibani že del njihove družinske knjižnice. "To so bili Cicibani mojih stricev. Brala sem jih osupla, tako kot gleda predšolski otrok vse podobe. Zame je bilo to kot neki davni časi." Cicibane so ji tudi kupovali, leta 1965 je šla v prvi razred in od takrat je nanj naročena.

"Ko sem začela delati, je bilo zame pravljično, da se srečujem z imeni, kot so Ančka Gošnik Godec, Marlenka Stupica, Jelka Reichman, Marjan Manček. Kot bi se znašla z junaki svojega otroštva."

Slavka Remškar pravi, da je to sanjsko delo, ki traja ves čas. In je tudi delo, ki brez velike skupine ljudi ne bi bilo mogoče. Ciciban ima namreč ogromno mrežo, število ustvarjalcev gre v tisoče. Ciciban velja za valilnico kadrov, skoraj vsi uveljavljeni slovenski avtorji so začeli v tej reviji.

"Vsaka številka mora biti dragocena, berljiva, privlačna. Je mnogo več kot literarna revija, poleg tega pa je še didaktična."

Kandidata sta bila še:

Peter Čvan, sadjar z domačije Grčin iz Podvina pri Polzeli, ki je za motni sok mama Jabolčnik in biojabolčni sok na prestižnem ocenjevanju vrhunske hrane in pijače v Londonu prejel črn in zlat znak odličnosti, veliki okus (great taste) 2015.

Janez Brojan, alpinist in gorski reševalec iz Mojstrane, ki vsako leto sodeluje pri obnovi Aljaževega stolpa in na dogodkih, povezanih z njim. Leta 1991 je izobesil slovensko zastavo na vrhu Triglava in s tem simbolnim dejanjem dokončno zakoličil Triglav kot osrednji simbol slovenstva.

Za poslano sporočilo SMS smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke. Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudi finančni in socialni stiski. Vse pomembne informacije o projektu kakor tudi zgodbe otrok v stiski smo zbrali tukaj.

Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja.

Val 202