Zakaj se mora vsako leto spreminjati pravilnik o izpitnih centrih za opravljanje vozniškega izpita? Tudi ta, ki bo začel veljati sredi septembra, je povzročil veliko nezadovoljstva v občinah, kjer ni mogoče opravljati vozniškega izpita. Se jim je res zgodila krivica ali bodo zaradi tega njihovi kandidati bolje in varneje vozili?

Zakaj se mora vsako leto spreminjati pravilnik o izpitnih centrih za opravljanje vozniškega izpita? Tudi ta, ki bo začel veljati sredi septembra, je povzročil veliko nezadovoljstva v občinah, kjer ni mogoče opravljati vozniškega izpita.

Zagovorniki novega pravilnika, ki bo začel veljati sredi septembra, pravijo, da so bili razlogi za spremembe strokovni, cilj pa predvsem boljše znanje kandidatov in večja prometna varnost na slovenskih cestah. Kritiki so prepričani, da se je njihovim krajem zgodila krivica.

Že prejšnji pravilnik, ki je bil spremenjen pred komajda enim letom, je povzročil veliko slabe volje. Po mesecih strokovnih tehtanj, dogovorov, kompromisov, pritiskov, je nastal dokument, zaradi katerega je spet ogromno nezadovoljstva.

“Sledili smo cilju, da kandidate ocenimo v čim bolj primerljivem okolju. Kraji, kjer se pravila zdaj spreminjajo, so zelo odstopali.” mag. Igor Velov, direktor Javne agencije za varnost prometa

Po lanskih spremembah pravilnika o izpitnih centrih so občine, v katerih ni bilo več mogoče opravljati praktičnega dela vozniškega izpita, napovedovale vlaganje zahtev po ustavni presoji. Med vlagatelji  je bil tudi Samo Mlekuž, ki ima šolo vožnje v Bovcu. Gospod Mlekuž tudi z novim pravilnikom ni zadovoljen, zato ima že pripravljeno dopolnitev svoje zahteve, ki jo bo poslal na ustavno sodišče.

“Takoj se strinjam, da moramo imeti vsi enake pogoje. Ampak biti morajo enotni za vso Slovenijo, ne le za nekatere.” – Samo Mlekuž

O tem, kako zelo je prometna varnost odvisna od znanja voznikov, pa smo se pogovarjali s trenerjem varne vožnje Branetom Küzmičem.

Brane Küzmič: “Majhne avtošole z enim ali dvema zaposlenima ne morejo biti enako kvalitetne kot velike avtošole, ki imajo dodatna izobraževanja za inštruktorje.”

Tatjana Pirc