Ime tedna sta postala Jure Poglajen in David Zorko, prostovoljca, ki sta odpotovala na grški Lesbos, kjer pomagata beguncem iz Sirije, Iraka, Somalije in Afganistana. Na njuno pobudo je letalo Adrie Airways tja pripeljalo tudi humanitarno pomoč, ki so jo zbrali v nekaterih slovenskih krajih.

Ime tedna sta postala Jure Poglajen in David Zorko, prostovoljca, ki sta odpotovala na grški Lesbos, kjer pomagata beguncem iz Sirije, Iraka, Somalije in Afganistana. Na njuno pobudo je letalo Adrie Airways tja pripeljalo tudi humanitarno pomoč, ki so jo zbrali v nekaterih slovenskih krajih. 

"V enem dnevu smo zbrali 10 ton pomoči. Samo 2,5 tone smo lahko prepeljali z letalom, drugo bo šlo z vlakom v Srbijo."

Ob prihodu sta ugotovila, da so razmere kaotične. "Državnih služb, ki bi pomagale, tako rekoč ni. Niti Rdečega križa ni bilo."

"Ves čas sva beguncem dajala osnovno zdravstveno oskrbo. Sva sicer zobozdravnik in veterinar, ampak še najbolje sva znala pomagati, saj zdravnikov ni bilo."

Delo je bilo naporno, počela sta vse, kar je bilo treba, da bi jim pomagala. "Razmere se ves čas spreminjajo, ne veš, kdaj bodo prišle tri ali štiri nove skupine beguncev, ki so v vodi izgubili vse."

"Ti ljudje so presek tamkajšnje družbe. To so vsi, ki so si lahko privoščili pot v Evropo. Bežijo pred vojno."

Odzivi domačinov so različni, nekateri so pripravljeni pomagati, nekateri se odzivajo tudi nestrpno. Podobno kot odzivi slovenskih spletnih komentatorjev, ki velikokrat opozarjajo tudi na to, da je med begunci večina moških. "Moških je več, ker je pot zelo nevarna in naporna. Je tudi zelo draga, celotne družine si je preprosto ne morejo privoščiti."

Kandidata sta bila tudi:

Tina Trstenjak, judoistka, ki je na svetovnem prvenstvu v Kazahstanu premagala vse nasprotnice in v kategoriji do 63 kg osvojila naslov svetovne prvakinje. To je tudi prva slovenska zlata medalja v judu na svetovnih prvenstvih. 

Boris Pahor, pisatelj, ki je ob praznovanju 102. rojstnega dneva prejel častni naziv kulturnega ambasadorja Republike Slovenije. To najvišje priznanje je ministrica, pristojna za kulturo, podelila prvič v zgodovini naše samostojne države.

________

Za poslano  sporočilo SMS smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke.  Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Več informacij o projektu smo zapisali na posebni strani, vsak teden pa bomo na Valu 202 pripovedovali zgodbe otrok, ki potrebujejo vašo pomoč.

Nejc Jemec