O svoji učinkovitosti, omejitvah, ovirah in ciljih bodo v torkovem Vročem mikrofonu ob dvanajstih na Valu 202 pripovedovali varuhinja človekovih pravic, varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano, varuh gledalcev in poslušalcev, zastopnica pacientovih pravic in zagovornik načela enakosti.

V Sloveniji imamo kar nekaj varuhov, zastopnikov in zagovornikov, ki opozarjajo na kršitve naših pravic, s svojimi pobudami pa naj bi kršitve tudi preprečevali. Če so postavljeni za to, da bi nam bili v pomoč, se upravičeno sprašujemo, kakšna je njihova moč.

Bi lahko naredili več? So brezzobi, ker nimajo dovolj pristojnosti, ker jim tisti, ki bi jim morali, ne prisluhnejo, ali morda komu izmed njih manjka bojevitosti, poguma in zavzetosti?

Varuh človekovih pravic

Varuha človekovih pravic imamo pri nas že dvajset let, varuh, ki je nadzornik oblasti, mora zagnati vik in krik, če se v razmerju med oblastjo in državljani kršijo človekove pravice in temeljne svoboščine. Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je lani v poročilu dala 150 različnih priporočil.

“Lanska priporočila so bila sprejeta soglasno, država se torej zaveda, da je treba marsikaj spremeniti. Letos sem prvič pogledala nazaj, tokrat še s prizanesljivostjo. Žal sem ugotovila, da se večina lanskih priporočil še ni uresničila.”

Varuh gledalcev in poslušalcev

Tudi gledalci in poslušalci javne radiotelevizije imajo oziroma imate varuha svojih pravic. To je Lado Ambrožič, ki meni, da so varuhi (z izjemo varuha človekovih pravic) brezzobi tigri, saj nimajo dovolj pooblastil.

“Če bi vsak naredil korekten izdelek, ne bi potrebovali varuha. A to je v idealnem svetu. Premalo je spoštovanja etičnih kodeksov, profesionalnosti, odličnosti. Jaz sem napovedal, da se bom zavzemal za odličnost, te odličnosti ni dovolj.”

Varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano

Pred kratkim pa smo dobili še enega varuha. Dr. Jože Podgoršek je postal varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano. “Varujem poštene prakse, motiviram vse udeležence, da začnemo razmišljati o partnerskih pogojih, da drug drugega potrebujemo, da omogočim dolgoročen trajnostni razvoj.

“Na podlagi izkušenj iz prvih štirih mesecev sem prepričan, da bomo  nepoštene prakse preprečili tudi z dogovorom. Še posebej sem bil učinkovit pri tistih praksah, ki so se želele vpeljati na novo.”

Zastopnik pacientovih pravic

Bolnikom v Sloveniji pomagajo zastopniki pacientovih pravic, med njimi je tudi Duša Hlade Zore, ki meni, da so zastopniki v času delovanja pridobili ugled.

“V zdravstvenih ustanovah nas upoštevajo, večina pritožb se razreši, predlogi se upoštevajo. Ni pa vse zlato, nekateri pacienti z našim delom niso zadovoljni, včasih je malo jeze, a ti primeri so redki. Pacienti so bolj ozaveščeni o svojih pravicah.”

Zagovornik načela enakosti

Zagovornik načela enakosti je, odkar ni več Urada za enake možnosti, umeščen na ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Boštjan Vernik Šetinc, ki je bil za zagovornika pred dnevi znova  imenovan,  veliko pričakuje od nastajajočega novega zakona o preprečevanju diskriminacije, po katerem naj bi se zagovornik preoblikoval v samostojen in neodvisen organ. Sam je že pred leti predlagal ukinitev zagovornika načela enakosti, torej samega sebe, ker je zagovornik, tak kot je zdaj, neučinkovit, preslišan in brez zob.

“Vse skupaj je navidezen sistem, kulisa zaščite, zagovornik je le najbolj viden delček te zgodbe. Zagovornik je sam, kaj lahko en človek stori? S tem neobveznim dajanjem mnenj ne more veliko doseči. Če kršitelj ni sankcioniran, se lahko obnaša, kot da te prepovedi ni.”

Tatjana Pirc