Vendarle smo dobili novelo zakona o gospodarskih družbah, ki naj bi med drugim zajezila ustanavljanje družb na zalogo oziroma za nadaljnjo prodajo. Veriženje podjetij v Sloveniji je alarmantno, saj se je v nekaj letih število podjetij povečalo za 30 odstotkov; v istem času se je število kršitev, kot sta neizplačevanje plač in izigravanje države z neplačevanjem davkov, početverilo. Bo zakon učinkovit?

Veriženje podjetij v SLO je alarmantno, saj se je v nekaj letih število podjetij povečalo za 30 odstotkov

Stara zakonodaja je še pred dvema tednoma nepoštenemu podjetniku omogočala, da ustanavlja podjetja na zalogo oziroma jih veriži z namenom, da svoje zaposlene, državo in upnike pusti praznih rok, sam pa kuje velike dobičke. Zdaj smo vendarle dobili novelo zakona o gospodarskih družbah, ki naj bi med drugim zajezila ustanavljanje družb na zalogo oziroma za nadaljnjo prodajo. Veriženje podjetij v Sloveniji je alarmantno, saj se je v nekaj letih število podjetij povečalo za 30 odstotkov; v istem času se je število kršitev, kot sta neizplačevanje plač in izigravanje države z neplačevanjem davkov, početverilo. Ne samo v Sloveniji, tudi drugod po Evropi. In težko jo je ustaviti. Namreč, v zadnjih nekaj letih se je število podjetij pri nas povečalo za 30 odstotkov, zdaj jih je približno 200.000; v istem času se je število kršitev, vezanih na neizplačevanje plač, početverilo. Zdaj jih beležijo približno 3.200; pri čemer nihče ne ve, koliko je še kršitev, ki jih delavci niso prijavili.

“Anomalija je postala vzorec!”

– Goran Lukič, Zveza svobodnih sindikatov Slovenije

Jerneja Prostor s Pravne fakultete v Mariboru meni, da je “namen novele zakona dober, a težave bodo ostale. Ljudje bodo še zmeraj iskali načine zlorabe.

Pomanjkljivostim sprejete novele zakona dodajamo še vprašanje nadzora, saj imamo le 50 inšpektorjev za delo za več kot 200.000 podjetij. Podjetnik, če bo želel na novo ustanoviti podjetje, bo pod natančnim drobnogledom. Po novem bo moral predložiti dokazilo o plačilu prispevkov za svoje zaposlene za 12 mesecev nazaj. Podjetja ne bo mogel ustanoviti, če je v zadnjih treh letih dvakrat dobil globo Inšpektorata RS za delo oz. finančne uprave RS. Ta prepoved bo po trenutnem predlogu veljala leto dni. Šestmesečni rok prepovedi ustanavljanja podjetij pa bo določen za tiste, ki bodo z več kot 50 odstotki udeleženi v kapitalu družbe z omejeno odgovornostjo, izbrisane iz sodnega registra brez likvidacije po insolvenčni zakonodaji. Veriženje podjetij na zalogo in s tem povezano izigravanje upnikov, zaposlenih in države naj bi preprečili tako, da bo lahko po novem oseba v treh mesecih ustanovila le eno družbo oz. pridobila delež v družbi z omejeno odgovornostjo.

Petra Kovič