Grčija in tudi Evropska unija sta v pričakovanju nedeljskega referenduma, na katerem bodo Grki odločali o tem, ali naj v zameno za dodatne varčevalne ukrepe sprejmejo pomoč ali pa naj vse skupaj zavrnejo. Javnomnenjske raziskave napovedujejo različne izide, tudi volivcem ni najbolj jasno, o čem natanko bodo odločali in kaj izid referenduma pomeni za prihodnost Grčije. Kakšne so razmere v grški prestolnici in kako se spreminja javno mnenje med Grki, smo se pogovarjali z novinarko Katjo Lihtenvalner, ki spremlja dogajanje v Atenah.

Veliko ljudi, ki je podprlo Sirizo, bo obkrožilo da

Grčija in Evropska unija sta v pričakovanju referenduma, na katerem Grki odločajo o tem, ali naj v zameno za dodatne varčevalne ukrepe sprejmejo pomoč ali naj vse skupaj zavrnejo. Javnomnenjske raziskave napovedujejo različne izide, tudi volivcem ni najbolj jasno, o čem natanko bodo odločali in kaj izid referenduma pomeni za prihodnost te države. Stanje še dodatno povečuje bedo, s katero se morajo dan za dnem ukvarjati številni Grki. “Varčevalni ukrepi, skoraj 30-odstotna brezposelnost in nove davčne politike so najbolj prizadeli srednji sloj Grkov.

“Grki se bojijo zaprtih bank. Izid referenduma je nemogoče napovedati. Veliko ljudi, ki je podprlo Sirizo, bo obkrožilo da.”
– Katja Lihtenvalner

Sicer pa je bilo pred referendumom v ospredju zelo raznovrstno medijsko poročanje. “Da bi razumeli medijsko poročanje v Grčiji, moramo pogledati, v čigavi lasti so mediji, čigave interese zastopajo,” pravi Katja Lihtenvalner.

Maja Ratej