Kamen, kamnolom, kamnosek – to so bile v Izvidnici daleč največkrat povedane besede. Po kamniti poti smo spremljali enega najstarejših človekovih sopotnikov od začetka v kamnolomu do njegove končne uporabe. Drugače od nekaterih drugih tradicionalnih obrti se kamnoseštvu ni treba bati propada – saj kamen očitno ni samo trd, ampak je tudi večen.

Kamen, kamnolom, kamnosek – to so bile v Izvidnici daleč največkrat povedane besede. Po kamniti poti smo spremljali enega najstarejših človekovih sopotnikov od začetka v kamnolomu do njegove končne uporabe. Drugače od nekaterih drugih tradicionalnih obrti se kamnoseštvu ni treba bati propada – saj kamen očitno ni samo trd, ampak je tudi večen.

Med največjimi slovenskimi kamnolomi

Dragoceno uporabnost kamna so spoznali že Rimljani, nepotrjeni viri prve kamnolome na Krasu postavljajo v čas pred 2000 leti. Nekaj stoletno kamnoseško tradicijo potrjujejo številni portali, štirne, konzole, krstni kamni in različna znamenja, ki jih najdemo na Krasu.

Razsežnosti nahajališča kamna in več kot 50 letno delo človeka je mogoče najbolje videti v kamnolomih Lipica 1 in Lipica 2. Kamnoloma, ki sodita med največje slovenske, nam je razkazal Andrej Kos, direktor podjetja Marmor.

V kamnoseški delavnici

Kamnoseški elementi so bili več stoletji pomemben del kraške arhitekture. Po 2. svetovni vojni so se podobe kraških hiš močno spremenile, kamna skorajda niso več uporabljali. A časi so se spremenili, kamen postaja vse dragocenejši in kamnoseški izdelki vse bolj cenjeni. Kamna nič več ne obdelujejo le starejši, ki si želijo ohraniti tradicijo, pač pa v obdelavi kamna iščejo tudi poslovno priložnost mnogi kamnoseki.

Povabili smo se v delavnico kamnoseškega mojstra v Pliskovico. Jernej Bortolato je krasil kamnito vazo.

Izobraževanje oblikovalcev kamna

Ameriško ministrstvo za delo je pred časom objavilo raziskavo o tem, kateri so najperspektivnejši poklici. Med deset najperspektivnejših se je uvrstil tudi poklic »pomočnik kamnoseka«. Pri nas pa je poklic kamnoseka še vedno deficitaren. A vendar, nekaj je tudi takih, ki se odločijo za program oblikovanje kamna na višji strokovni šoli šolskega centra Srečka Kosovela v Sežani.

Tekmovanje mladih kamnosekov

Prejšnji konec tedna so v Pliskovici na Krasu priredili tretji festival, namenjen kamnu. Ob spremljevalnih dogodkih, povezanih s kamnom, je bilo jedro festivala tekmovanje mladih kamnosekov, starih od 18 do 25 let. V Sloveniji je približno 150 posameznikov, ki se ukvarjajo z obdelavo kamna. Zakaj in kako kamen človeka pritegne in ali ga mora za to imeti že v krvi?

Nataša Zanuttini, Veronika Gnezda