V Moskvi je prvi teden v maju precej burno, zato smo tja poklicali Vlasto Jeseničnik.

Zaradi pomenljivih praznikov je Moskva v prvih majskih dneh že 70 let nedvomno najbolj vznemirljiva svetovna prestolnica. In res zanimivo, da se kljub njeni atraktivnosti obiska brani večina evropskih politikov.

V Rusiji se je s prvim majem začela dačna sezona, ne davčna. So pa bolj kot o delavskih pravicah letos govorili o dnevu zmage, 9 maju. Ta praznik po rusko-ukrajinskem konfliktu v Evropi zarisuje nove delitve.

Naša dopisnica pojasnjuje, da zmago v Rusiji obeležujejo z vojaško parado in številnimi ostalimi slovesnostmi. “Ampak za Ruse je vojaška parada najpomembnejša, da pokažejo Zahodu, kako močna je država in kakšno sodobno orožje ima”.

Prvi mož Kremlja je na parado ob dnevu zmage povabil 68 predsednikov držav in vlad, kakšnih trideset pa se jih je odzvalo. Med njimi tudi voditelji Kitajske, Južnoafriške republike, voditelji nekdanjih sovjetskih republik, Kube, Mongolije.

Od voditeljev EU grško in ciprsko vodstvo, v Moskvi pa bosta tudi češki predsednik in slovaški premier, ki pa se zaradi pritiska domače javnosti ne bosta udeležila vojaške parade. “To je za Putina in Rusijo velika zaušnica,” pravi Vlasta Jeseničnik.

Damjan Zorc