Strah pred zobozdravnikom poznajo prav vse generacije, pogosto ga starši nehote pomagajo ustvarjati pri otrocih in se ga ne znajo znebiti tudi v odrasli dobi, čeprav vedo, da je zdravje v ustni votlini še kako pomembno za zdravje celotnega telesa.

Ključ je v sodelovanju z zobozdravnikom, najdite takšnega, ki bo najprej človek!

Če smo iskreni, nihče  z lahkim srcem ne sede na zobozdravniški stol. Skoraj vsak odrasel ima lastno slabo izkušnjo z otroštva, mnogi starši strah nehote prenašajo na otroke in  ni jih malo, ki dolga leta ne gredo k zobozdravniku, čeprav vedo da je obiskovanje zobozdravnika pomembno za zdravje celotnega telesa in ne le ustne votline. Po nekajkratnih obiskih se pogosto izkaže, da  je  tudi pri najtrdovratnejšem strahu najpomembnejša predvsem komunikacija, da  pacientu res dobro razložimo, kaj vse bomo v ustih delali in zakaj.”

“Zato zahtevajte, da  vam da vsa pojasnila tudi vaš zobozdravnik oz. poiščite takšnega, ki mu boste lahko zaupali svoje strahove, ki vas ne bo obsojal, zakaj denimo toliko let niste skrbeli za zdravje v ustih in ki vas bo znal pomiriti. V zobozdravstvu so stvari predvidljive in če pacient natanko ve, zakaj kaj delamo in kako, ter kaj bo sledilo v naslednjem koraku, bo lažje sedel na stol in se prepustil obravnavi.”  

Pomembna je uporaba  lokalne anestezije, ki se je zaradi vnosa z iglo mnogi bojijo, skoraj najpomembnejše pa je, da  zobozdravnik  sestopi s svojega prestola in je najprej človek. Če pacient to začuti, smo na dobri poti, da strah uspejo premagati tudi tisti,ki že vrsto let niso bili na zobozdravniškem stolu” pravi dr. Sebastjan Perko, dr.dent.med.

Kaj pa laser ali poseg v splošni anesteziji?

Tudi v naši ordinaciji smo poskusili ali so posegi z laserjem  manj boleči,  vendar se je izkazalo, da laser ne more biti odrešilna rešitev za tiste, ki jih je strah bolečine, saj smo kljub uporabi  še zmeraj potrebovali tudi dodajanje sredstev za lokalno anestezijo. Zagotovo gre za drugačen tip bolečine, zagotovo je laserska tehnologija  uporabna za kakšne druge posege, a za samo zmanjševanje bolečine se ni izkazala za bistveno izboljšavo.”

“Prav tako je ob sedanjih možnostih samoplačniškega popravila zob v splošni anesteziji  nujno opozoriti, da je splošna anestezija zelo, zelo huda obremenitev za telo.”

“Ko sem sam študiral, so nas opozarjali, da naj človek ne bi dobil splošne anestezije več kot enkrat letno, če je to seveda mogoče, vsekakor pa to odsvetujem za zobozdravstvene posege, kjer je nemogoče z eno samo obravnavo kakovostno  opraviti zdravljenja. Sploh, ker praksa kaže, da je s pravim pristopom,  v katerem se vzpostavi partnerki odnos, in z dosledno uporabo lokalne anestezije za odpravo bolečin, pri vsakem človeku mogoče najti pot za zmago nad strahom.”

 

Jana Vidic