Poklicali smo našo dopisnico iz Londona Nino Kojima.

Britanci imajo te dni veliko težav s sprejemanjem proračuna, ki jim ga ponuja vlada Davida Camerona; ampak to je zgolj tema z dnevnopolitičnega pladnja.

Daljnosežnejše so težave s pokopavanjem kraljev, in to ne le iz polpretekle zgodovine, temveč iz srednjega veka. Riharda III., prav tistega, ki je hotel menjati kraljestvo za konja, bodo to nedeljo končno dostojno pokopali v Leicesteru.

“O dogodku poroča cel svet. Številni zgodovinarji zdaj odkrivajo, da je bil kralj popolno nasprotje Shakespearjevega opisa, ki je knjigo pisal po naročilu dinastije Tudor.”

17. marec – dan zabave

Dan svetega Patricka je državni praznik na Irskem in Severnem Irskem, medtem ko v Angliji praznujejo in pijejo v pubih. Že v nedeljo se je odvrtela znamenita parada v zeleni barvi z žonglerji in tradicionalno irsko glasbo.

“Irce naj bi po legendi pokristjanil sv. Patrick, ki je umrl na današnji dan leta 1461. Legenda pravi, da se je sv. Patrick rodil v britanskem delu rimskega cesarstva, potem pa so ga v 16. stoletju ugrabili irski jezdeci.”

Damjan Zorc