Alexandra Polina, v Nemčiji živeča uzbekistanska fotografinja, se pri svojem delu drži pravila, da je najbolje govoriti o stvareh, ki so ti blizu. Zato so njene fotografije tesno povezane z njeno zgodbo, zaznamovano z menjajočimi se družbenimi sistemi in državami. Rodila se je v začetku 80. let minulega stoletja v Uzbeški socialistični sovjetski republiki, mladost je preživela v Republiki Uzbekistan, leta 2006 pa se je z družino preselila v Zvezno republiko Nemčijo. Zgodbo o družini, generacijah in migracijah bo predstavila oddaja Evropa osebno.

Fotografije v Nemčiji živeče umetnice so tesno povezane z njeno zgodbo, zaznamovano z menjajočimi se družbenimi sistemi in državami

Alexandra Polina, v Nemčiji živeča uzbekistanska fotografinja, se pri svojem delu drži pravila, da je najbolje govoriti o stvareh, ki so ti blizu. Zato so njene fotografije tesno povezane z njeno zgodbo, zaznamovano z menjajočimi se družbenimi sistemi in državami.

Bila je premlada, da bi doživela življenje v Sovjetski zvezi, kot so ga doživeli njeni starši in stari starši, a kljub temu ima to obdobje pomembno mesto v njenem življenju in se odraža tudi pri njenem delu. Serijo fotografij Made in USSR tako sestavljajo portreti njene generacije.”Rodili smo se v isti državi in potem odraščali v obdobju sprememb, perestrojke, v kateri so se spreminjale vrednote in tradicija družbe. Moja najboljša prijateljica je iz Ukrajine, jaz sem iz Uzbekistana, a ko se pogovarjava, imava občutek, da sva iz iste države. To je pravzaprav noro… Čeprav še nikoli nisem bila v Ukrajini in ona ni bila v Uzbekistanu, imava še vedno veliko skupnega, vrednote, nauke staršev, šolski sistem…

Alexandra Polina se je leta 1984 rodila v Uzbeški socialistični sovjetski republiki, mladost je preživela v Republiki Uzbekistan, leta 2006 pa se je z družino preselila v Zvezno republiko Nemčijo.

“Moja domovina je čudovita, še vedno jo imam zelo rada, vendar je v njej zaradi ekonomskih razlogov zelo težko živeti. Ne veš, kaj te čaka naslednji dan, zato so se moji starši odločili, da nam dajo priložnost, da živimo v normalnem in stabilnem okolju.Zame je bilo prvo leto res težko, najhujše v mojem življenju. Imaš prijatelje, študij, delo, življenje, ki si si ga ustvaril, in potem odideš v novo državo, v kateri nikogar ne poznaš, ne govoriš jezika … si kot dojenček – velik dojenček, ki se mora vse na novo naučiti.”

V Nemčiji si je zgradila novo življenje in pravi, da se ne bi vrnila v Uzbekistan, saj ima z državo, ki se bliskovito spreminja, vedno manj vezi. Bo pa Uzbekistan vedno ostal pomemben del njene življenjske izkušnje.

“Uzbekistan me je oblikoval v to, kar sem danes. Ponosna sem, da sem se tam rodila, in ponosna sem na vse, česar sem se tam naučila. Zato je del moje identitete in se mu ne bi nikoli odrekla. A hkrati sem prepričana, da brez selitve ne bi imela vseh teh izkušenj in novih pogledov na življenje. Začneš razumevati stvari, ki jih prej nikoli nisi. In to je verjetno ena najboljših stvari, kar ti jih migracija lahko da.”

Ana Štravs