V ospredju tokrat dve novi konceptni pnevmatiki – prva sama proizvaja električno energijo in druga spreminja obliko in se prilagaja različnim voznim površinam.

GoodYear je predstavil koncept pnevmatike, ki je v notranjosti opremljena z dvema novima materialoma, ki omogočata ustvarjanje električne energije. Prvi je termoelektrični material, ki v električno energijo pretvarja toploto, ki jo v mirujočem stanju z vsrkavanjem svetlobe in toplote ustvarja ultračrna struktura, v dinamičnem stanju pa kotaljenje. Drugi pa je piezoelektrični material, ki vibracije in spremembe v tlaku pretvarja v električno energijo.

Prednost pnevmatike je še, da notranja struktura ob morebitnem predrtju omogoča podporo celotni teži avtomobila in s tem nadaljevanje vožnje podobno kot pri tehnologiji runonflat. Pnevmatiko, ki proizvaja električno energijo, nameravajo uporabiti le kot osnovo za nadaljnji razvoj, na trg ne bo prišla. Predstavili pa so še en zanimiv izdelek – pnevmatiko tripletube, ki spreminja obliko in se prilagaja različnim pogojem na cesti. Pnevmatika na podlagi razmer na cesti dodaja ali spušča zrak iz zračnih komor …

Janez Martinčič