Kvartet, ki poje v treh jezikih

V petek 24. oktobra 2014 so v oddaji Izštekani na Valu 202 nastopili Čao Portorož. Glasba teh čudovitih ljubljanskih plesnopostpunkerskih divjakov je žanrsko zelo težko ulovljiva, a to njene energije nikakor ne kali.

Čao Portorož je kvartet, ki se je zbral pred petimi leti v sestavi Ivian Kan Mujezinović (bas, glas), Gregor Andolšek (kitara, glas), Anže Petrič (kitara), Aljoša Cetinski (bobni). Člani so imeli ob nastanku vsak svojo glasbeno preteklost, staro desetletje in več, vsi so v devetdesetih igrali v raznih ljubljanskih alter zasedbah. Člani v času nastanka niso imeli otrok. Dve leti pozneje so povili prvenec z logičnim naslovom: “Čao Portorož”. Pol leta zatem naredili glasbo za predstavo SNG Nova Gorica “Antonton” v režiji Tijane Zinajić. Začeli so se rojevati otroci. Pred dnevi so jim na gostovanju v Ljubljani pokazali svojega “Antontona“.

Koncertno kilometrino so nabirali počasi, do izida prvenca so imeli vsega osem koncertov. A zato na njih niso bili nič manj divji! In nič manj glasni, očislišci pravijo, da gre za enega najbolj glasnih slovenskih rokenrol bendov.

Čas je nato naredil svoje, udeležba na Klubskem maratonu leta 2012 prav tako. Logika je zahtevala drugi album z logičnim naslovom: Čao Portorož, ki je izšel konec leta 2013. Četudi dvakrat krajši ni nič manj nor in odličen kot prvenec. Logično je postalo, da bodo svoje prej ali slej terjali tudi Izštekani.

Želite izvedeti, zakaj se Čao Portorož imenujejo tako, kot se? Zakaj je Portorož v njihovem imenu naglašen na prvem od treh o-jev? Ali njihove muzike morda sploh ne poznate? Ni problema. Poslušajte oddajo Izštekani.

Jure Longyka