Foto: Bobo

Politika se bo, kot kaže, vendarle uspela uskladiti vsaj pri enem političnem izzivu – referendumu.

Država, kjer je odločanje ljudstva o zelo širokem spektru (največkrat) zelo občutljivih vprašanj postalo nacionalni šport, naj bi neposredno odločanje državljanov vendarle nekoliko omejila.

Gredo parlamentarci v pravo smer? Kje, če sploh kje, je referendumska pravila vendarle treba spreminjati s tresočo roko?

Ali obstaja nevarnost, da politika, skupaj z odpravo nerazumnih pravil, vpliv državljanov na ključne odločitve omeji preveč?

Sociologinja in komunikologinja dr. Andreja Vezovnik: “Samomejevanje referendumov je protidemokratičen ukrep, še posebej, ker vemo od kod prihaja pobuda. Do te odločitve je prišlo, ker se je politična opcija, ki je trenutno na oblasti, zbala, da bi na referendumu padli protivarčevalni ukrepi. Večinoma je referendum pri nas v službi desnega populizma. Volja ljudstva, vsaj v Sloveniji, ne prispeva k demokratizaciji.”

Profesor na Pravni fakulteti Igor Kaučič pravi, da število referendumov v samostojni Sloveniji niti ni problematično. Drugače je z vsebino odločanja. “Ponujam model zavrnitvenega referenduma-pomembno je, da se ga udeležijo nasprotniki.”

Jernej Verbič