Planica je slovenski športni praznik, je ena od osrednjih vsakoletnih prireditev, ki na enem mestu zbere več deset tisoč športnih navdušencev.

Planica je hkrati tudi gonilo razvoja smučarskih skokov in še posebej poletov. Prvo svetovno prvenstvo v smučarskih poletih je bilo prav v dolini pod Poncami nekaj mesecev pred rojstvom Vala 202.

O Planici prej in zdaj v tokratni zgodbi pred našim 40. rojstnim dnevom.

Rekordne polete bo v Planici moč videti ob prenovi velikanke, predvidoma čez dve leti. Do takrat naj bi bila končana tudi prenova celotnega nordijskega centra, ki se bo v prihodnjem tednu potegoval tudi za organizacijo svetovnega prvenstva leta 2017. Prireditelja pa bodo izbrali naslednji četrtek.

Glasbena zmešanka: Hotel California

Pisalo se je leto 1977, bili smo v mesecu februarju, ko je izšla mala plošča Hotel California z istoimenskega albuma. Gre za eno najbolj znanih pesmi v zgodovini glasbe, ki je skupini The Eagles prinesla svetovno slavo in leta 1978 tudi Grammyja.

Single Hotel California, na B strani sta bili skladbi Pretty Maids All in a Row in The Sad Cafe, so v treh mesecih prodali preko milijon izvodov samo v Ameriki, leta 2009 pa je zabeležila tudi milijontega kupca digitalnega izvoda pesmi.

S skladbo Hotel California se je na izboru Americal Idol že leta 2004 trudil William Hun, pred njim lahko v posnetku slišite še odlomke izvajalcev The Cat Empire, Alabama 3 in Emmersona Nogueire.

Rajko Dolinšek