V košarkarskem klubu Union Olimpija bo na dan začetka polfinalnega dvoboja s Heliosom vlogo direktorja kluba prevzel nekdanji košarkar Slobodan Subotić, ki bo sedel na stolček Janeza Rajglja.

Za prevzem vodenja Uniona Olimpije je potrebno veliko poguma, včasih že prek meje zdrave pameti. Klub je tri mesece pod registracijsko blokado mednarodne košarkarske zveze, kar pomeni, da ne more pripeljati nobenega novega igralca, dokler ne bodo poplačani dolgovi do košarkarjev, ki so iztožili slovenskega evroligaša.

Plače košarkarjem zamujajo, spisek tožnikov pa še ni izčrpan. Denarja je premalo, krediti iz preteklosti bremenijo sedanjost, mladinskega košarkarskega potenciala domače šole pa ni. Klub je brez startegije: od januarja 2006 je imel pet predsednikov: zvrstili so se Andrej Lah, Dag Kralj, Jure Jež Dušan Mitič in Jani Möderendorfer, ter prav tako pet menjav direktorjev v šestih letih: Matjaž Tavčar, pa Janez Rajgelj, Igor Dolenc, spet Janez Rajgelj in zdaj Slobodan Subotič.

Torej, nič kaj prijetno stanje, vendar zanimivo: še vedno se najde veliko možakarjev, ki bi radi bili na vodilnem mestu tega evroligaša. Morda zato, ker doslej še nikoli ni nihče za nič odgovarjal – tudi če je v svojem mandatu krepko povečal luknjo v blagajni.

Janeza Rajglja drugič menjajo z mesta direktorja. Glavni očitek ob prvi menjavi je bil, da je Rajgelj navkljub temu, da mu je uspelo zmanjšati dolg kluba, konfliktna oseba, s katero je težko delati.

Ker so bili finančni rezultati na njegovi strani, se je ta trdi pogajalec pred dvema letoma vrnil v direktorski stol. Vmes so v obdobju brez Rajglja v Olimpiji spet krepko poglobili finančno brezno, nerazumno radodarnih pogodb z igralci pa je bilo preveč.

Prvi mandat Janeza Rajglja v Unionu Olimpiji je bil bolj uspešen kot drug. Takrat mu je uspelo prepričati igralcev in drugih upnikov na 30 % poravnavo, v drugo pa ne več. In še nekaj se je vmes spremenilo: zdaj so košarkarji pravno mnogo bolje zaščiteni kot v prvem Rajgljevem mandatu, ko so bili prepuščeni na milost in počasnost lokalnih sodišč.

Zdaj Fiba enostavno blokira klub, igralcu prisodi ves denar, ki bi mu pripadal po pogodbi, tudi če ni bil ves čas v moštvu, klubu pa naloži še dodatno kazen, zamudne obresti in plačilo stroškov. Zato so košarkarji manj pripravljeni na poravnave. S Fibino arbitražo so Olimpijo med drugimi iztožili Sani Bečirovič, Pawel Kikovski, Vladimir Golubovič, Edin Bavčič, Dušan Djordjevič. Ker Rajgelj in igralci niso našli skupnega jezika glede dolga – je Olimpija to drago preplačala.

Druga Olimpijina nespretnost v zadnjem letu je odhod edinega košarkarja, za katerega bi ljubljanski klub lahko kaj iztržil. Davis Bertans – lani že izbran na NBA naboru- je decembra predčasno pobegnil v Partizana, ki ga je dobil povsem brez odškodnine in ga bo lahko prodal.

Rajgljevi zavezniki – večinoma iz vrst močnih pokroviteljev – so ga letos težje zagovarjali kot pred dvema letoma. Včeraj je upravni odbor Uniona Olimpije dosedanjemu direktorju mesec in pol pred iztekom mandata odvzel pooblastila. Danes jih je uradno podelil nekdanjemu košarkarju, zdaj trenerju Slobodanu Subotiču, ki je bil občasno športni direktor. Zdaj bo Slobodan Subotič direktor Olimpije, torej odgovoren tudi za finančno poslovanje, za zagotavljanje denarja in pokroviteljev, za poplačila igralcev.

Slobodan Subotić je veliki šarmer, specialist za balkanske trge, zlasti se je odlično znašel v Grčiji, kjer je bil celo voditelj televizijskega šova. Upajmo, da se bo v povsem novi vlogi dobro znašel – ne bo mu lahko.

Franci Pavšer