Ime tedna je postala Anja Kolšek, predsednica organizacijskega odbora projekta Maribor za mir, v okviru katerega so se v aktualni Evropski prestolnici kulture sešli  štirje Nobelovi nagrajenci za mir, med njimi tudi dalajlama.

“Vsi nagrajenci so prihajali iz zelo različnih okolij in kultur, v pogovoru pa so si bili skladni - vsi so poudarili, da je potrebna predvsem solidarnost in da je zelo pomemben dialog, saj samo na tak način lahko spremenimo naše življenje in ustvarimo konstruktivno družbo,” je sporočilo srečanja povzela Anja Kolšek.

V okviru EPK je bil to sicer edini dogodek s tako tematiko. Kolškova pravi, da so bili nad njim navdušeni tako Nobelovi nagrajenci kot širša javnost, dobili pa so tudi več predlogov, da bi tako srečanje v širšem obsegu postalo nekakšna tradicija. “Glede na težave, s katerimi se soočamo, mislim, da bi bilo zelo primerno, da bi nadaljevali s pomembnimi temami.”

Ideja o srečanju nagrajencev je sicer nastala leta 2010, ko je Dalajlama prvič obiskal Maribor, od takrat naprej pa so po besedah Kolškove to idejo razvijali ter nadgrajevali. “Dalajlama je bil zelo vesel, da je lahko ponovno obiskal Maribor. Z njim bomo nadaljevali sodelovanje tudi v prihodnje, tako da njegov ponovni obisk ni izključen.

Kandidata za ime tedna sta bila tudi:

Lilijana Nedič, prejemnica letošnje Valvasorjeve nagrade za življenjsko delo, ki je v svoji  36-letni karieri kustosinje pomagala spreminjati odnos do nacionalne filmske dediščine;

Marjan Fank z Uprave kriminalistične policije – slovenski policisti so v  najobširnejši  akciji  v zgodovini samostojne Slovenije zasegli velike količine denarja, orožja in drog ter priprli 60 ljudi.