Foto: Val202

Tetrapak, žvečilke koloys, gazirane pijače, vse to so k nam na področju prehrane prinesla 70. leta

Marketi so ponekod že zamenjali trgovine s pultom, denarni problemi se niso več zdeli tako veliki.

Prihajala pa je tudi moderna muzika, ena izmed največjih zvezdnic v zadnjih 40 letih je bila Britney Spears.

Čeprav je pred 40 leti standard naraščal, podatek iz leta 1972 pokaže, da je povprečna družina takrat več kot 50 odstotkov svojega dohodka zapravila samo za hrano – v letu 2002 je šlo za hrano 17 odstotkov. Ob tem pa so v 70. letih največ porabili za osnovna živila, kruh, mleko in meso.

Doktorica Maja Godina Golja, etnologija z Inštituta za slovensko narodopisje ZRC SAZU, ki je bila sredi 70-ih najstnica, se najbolj spominja pomfrija, najstniškega odkritja, ki so ga prodajali z majonezo in gorčico.

Čeprav se je ocvrt krompirček pri nas dobil že prej, pa je postal hit prav v 70. letih in kmalu so mu sledile tudi pice.

In kaj je ŽKMS? Preverite v prispevku Veronike Gnezda!

Glasbena zmešanka: Toxic

V zadnjih 40 letih se je rodilo veliko glasbenih zvezd. Ena največjih, kar jih je v tem času zasvetilo na nebu pop glasbe je Britney Spears.

Najprej uspešna otroška igralka je v najstniških letih zaslovela po vsem svetu z albumom »Baby One More Time«, s katerim je podirala prodajne rekorde in s podobo ravno prav ne-nedolžne šolarke v istoimenskem videospotu na mah osvojila občinstvo.

Nekaj let in veliko škandalov kasneje je nastal album In the Zone, na njem pa najdemo eno njenih največjih uspešnic in tudi njeno najljubšo lastno skladbo Toxic.

Toxic so številni mediji proglasili za eno najboljših pesmi desetletja, z njo pa je osvojila tudi svojega prvega Grammyja. Ali lahko priredba doseže ali celo preseže original?

Pri tako močni producentski ekipi kakršno ima za sabo Britney Spears zelo težko. Pametni se tega podviga tako lotijo na dovolj drugačen način, da postanejo predelave ravno zato zanimive.

Mateja Klarič, Veronika Gnezda