Zakaj nas ni strah, ko sedemo v avtomobil? Številne raziskave pa tudi statistika dokazujejo, da je potovanje z letali veliko varnejše kot vožnja z avtomobili. Letalske nesreče v javnosti vedno zelo odmevajo, tako je svet tudi pred štiridesetimi leti pretresla novica, da je na Češkem strmoglavilo Jatovo letalo.

Stevardesa, ki je edina čudežno preživela, pa je postala junakinja, ki danes skromno in nekoliko odmaknjeno živi v Beogradu. V letalstvu, kot bomo slišali, se zadnja leta ukvarjajo  z vsako malenkostjo, ki jo zaposleni zaznajo pri svojem delu, te informacije globalno izmenjujejo in na podlagi tega izboljšujejo sistem in povečujejo varnost v letalskem prometu.

Glasbena zmešanka: Hallelujah

Ena največkrta prirejenih pesmi v zgodovini sodobne glasbe je Hallelujah, ki jo je late 1984 posnel Leonar Cohen. Hallelujah je tudi ena od tistih pesmi, pri katerih so nekatere priredbe postale bolj priljubljene od originala. V primeru Halleluje je bilo takih kar nekaj. Po letu 2000 je za njeno ponovno oživitev izjemno uspešno poskrbela Alexandra Burke, ena od zmagovalk britanskega TV showa X Factor. Njena priredba je izšla pred božičem leta 2008 in takoj postala največja uspešnica sezone. S prodajo več kot 550.000 kopij že v prvem tednu je postala tudi ena najbolje in nahitreje prodajanih skladb leta, s tem pa ponovno sporžila tudi val novih in novih priredb te neverjetno priljubljene skladbe. Seveda pa so, z večjim ali manjšim uspehom, v 28-ih letih od njenega nastanka, priredbe Halleluje ustvarjali že mnogi prej. Nekaj jih bomo slišali v naslednjih minutah, potem pa še verzijo Alexandre Burke v celoti.

Hallelujo lahko v tokratni glasbeni zmešanki slišite še v priredbah, ki so jih izvajali Il Divo, Jeff Buckley in Bono in  Alexandra Burke.

Mateja Klarič, Tatjana Pirc