Fiat 126 – malček, ki so ga predstavili pred 40. leti. Takrat je v Italiji hotel biti mestni avtomobil za velika mesta, drugod – predvsem na Poljskem (pa tudi marsikje pri nas) pa je v tistih časih pomenil kar prevoznika za vso družino. Uradno je bil namenjen prevozu štirih potnikov, ki so s seboj lahko peljali še 40 kg prtljage.

V glasbeni zmešanki tokrat pesem Time After Time.

Sprva so mu vgrajevali 600 kubični motor s 17 kilovati moči – kdor se je z njim peljal več kot 100 km/h, je bil pravi junak. Avtomobil si je tudi pri nas pridobil ogromno ljubkovalnih vzdevkov: pejek, nulatri, kalimero, peglezen, pičipoki, šibic-škatla, bolha, AOP (avto osamljenih p…unc), najpogosteje pa so mu verjetno rekli bolha. Leta dva tisoč se je proizvodnja Fiata 126 iztekla tudi v poljski tovarni, zadnjih tisoč avtomobilov so poimenovali Hapy End.

Glasbena zmešanka: Time After Time

Pesem Time After Time, ki jo v izvirniku poje Cyndi Lauper lahko v tokratni glasbeni zmešanki slišite tudi v izvedbi r’ n’ b’ duetoa Changing Faces, pevke Eve Cassidy in jazzovskega dueta Tuck And Patti.

Ameriško pevko Cyndi Lauper poznamo po mnogih uspešnicah, še najbolj po Girls Just Want To Have Fun. Trmasta hči z italijansko-nemškimi koreninami je v domačem New Yorku večkrat neuspešno poizkušala s prebojem na glasbeno sceno. Po razpadu skupine Blue Angel je leta 1983 sponzala Ricka Chertoffa, ki je skrbel za mlade talente pri založbi Columbia.

Proti koncu snemanja njenega prvenca She’s So Unusual je Chertoff želel, da napišejo še eno pesem, ki bi zaokrožila ploščo. Posneli so že Girls Just Want To Have Fun, She Bop in All Through The Night, ki so nosilne uspešnice s prvenca. Rob Hyman je s Cyndi ostajal pozno v noč v studiu in nekaj večerov zapored sta pilila ideje. Cyndi je naslov Time After Time našla v reviji, kjer je bil opisan znansvetno fantastični film z Malcolmom McDowellom v glavni vlogi. Rob je nato potreboval le nekaj trenutkov, da je sestavil refren. Skladba je dosegla vrh lestvice v ZDA, v Veliki Britaniji pa je prišla do tretjega mesta.

Janez Martinčič