Milena ima izpit že več kot 40 let. Foto: Luka Hvalc

Leta 2030 bo vsak četrti voznik v Sloveniji starejši od 65 let. Po tej starosti se verjetnost, da so vozniki povzročitelji prometnih nesreč, močno povečuje.

Starejši od 85 let so na naših cestah skoraj štirikrat bolj “nevarni” kot mladi vozniki, ugotavljajo statistiki.

“Star sem 88 let in nimam večjih težav, mislim, da vozim varno. Sinovi me le opozarjajo-vozi počasi! Računam, da bom imel vozniški izpit še vsaj leto ali dve,” pripoveduje šofer Bojan iz Ljubljane.

Je pri nas dovolj poskrbljeno za varnost in mobilnost starejših voznikov v prometu?

“Za starejše pomeni voziti avtomobil simbol avtonomnosti. Razmere v prometu so se v zadnjih dvajsetih letih močno spremenile, tako tehnično gledano kot predvsem v smislu gostote prometa. Največ težav zaznavamo pri zavijanju v levo in pri izsiljevanju prednosti,” pravi Ljubo Zajc, direktor Javne agencije za varnost prometa.

Zato je zelo pomembna preventiva. Dogodka, kjer so starejšim voznikom svetovali o cestno-prometnih predpisih in z njimi tudi praktično spoznavali težave v sodobnem prometu, se je udeležil tudi gospod Bojan Maher, ki bo kmalu dopolnil 88 let.

Nekoliko mlajša je voznica Milena, ki je zelo samokritična.

@Val202 Kdo ve, kdo je bil genij, ki je predlagal vozn. dov. do 80.leta starosti?Koliko nesreč bi lahko prihranili s spremembo teh določil?

— 99%Slovenija (@99Slovenija) April 12, 2012

Večina Slovencev ima veljavno vozniško dovoljenje do 80. leta starosti. Že v začetku 2013 pa bo v veljavo stopila direktiva Evropske unije, ki določa, da se vozniško dovoljenje po dopolnjenem 70. letu izdaja z veljavnostjo petih let.

Kaj pravi policija?

Najpogostejša kršitev udeležencev v prometu nad 64 let je prekoračitev hitrosti, a ne gre za večje prekoračitve (med 10- 20 km/h). Starejši izstopajo tudi pri neuporabi varnostnega pasu.

Vozniki nad 64 let se  bolj počasi in previdno  odzivajo na situacije v prometu,  verjetno tudi zaradi  sprememb  pri zaznavanju in reagiranju, a hujših prekrškov ne delajo, sporočajo s policije.

V naši lanski akciji Vozim 202 je sodelovala tudi voznica “veteranka”, Milena Kozamernik iz Ljubljane.

Luka Hvalc, Simona Habič