Branimir Štrukelj (foto: Bobo)

O sindikatih, stavki, socialnem dialogu, javnem sektorju, varčevalnih ukrepih, neoliberalizmu in ustvarjanju izrednih razmer  smo se pogovarjali z Branimirjem Štrukljem.

“Nisem prepričan, da je mogoč kapitalizem s človeškim obrazom.”

Nepredvidljivo je, kaj se bo dogajalo danes, je povedal Branimir Štrukelj, ko smo ga vprašali, če so že napovedana nadaljevanja pogajanj z vlado. Ta stavka in protesti so spremenila razmerja moči, sinočnja pogajanja pa so bila za sindikate ponižujoča, zato so jih protestno zapustili.

Kako odgovarja na očitek vlade, da so sindikati v javnem sektorju neenotni, kar se kaže tudi na pogajanjih?

Štrukelj:”Vlada ima bizaren odnos do sindikatov. Minister Vizjak je odšel s pogajanj kot z zadnje vaške veselice!” #stavka

— Val 202 (@Val202) April 19, 2012

Posamezni deli javnega sektorja so v različnih položajih, vlada to po njegovem mnenju narobe interpretira.

“Vlada bi morala ponuditi predloge, ki bi na sindikalni strani dosegla čim večjo podporo. Enotno stališče sindikatov je, da so ti posegi pregloboki, ogrožajo delovanje javnih storitev, zato bi morala vlada ta del zahtev omehčati.”

“Če bo vlada vztrajala pri enostranskih potezah, je referendum neizbežen. V Sloveniji imamo težave z razumevanjem stavk, pozna se nam, da je bila stavka od konca druge svetovne vojne do devetdesetih let prepovedana, to so bile prekinitve dela, da se je socialni konflikt zabrisal. Pravica do stavke se marginalizira, čeprav je to ustavna pravica.”

S kakšnimi nameni se ustvarja razdor med javnim in realnim sektorjem? “To je ključno vprašanje! Za razmere v gospodarstvu nosijo odgovornost menedžerji in lastniki, zato bes usmerjajo stran od njih.”

Branimir Štrukelj, ki razlaga, da v tem stavkovnem gibanju nastaja med sindikati javnega in realnega sektorja strateška povezava, opozarja, da so napovedani ukrepi v javnem sektorju sprožilec za poseganje v zniževanje stroškov dela delavcev v tovarnah.

@Val202 Večjega ne, ampak manjšega, če bodo sindikati uspeli! #stavka

— Burga Lovec (@BurgaLovec) April 19, 2012

Je sploh mogoč kapitalizem s človeškim obrazom?

“Na to vprašanje nimam odgovora, v  to verjamem, nisem pa povsem prepričan, da je to mogoče. V naslednjih desetletjih bo to ključno vprašanje, ali je mogoče kapitalizem preoblikovati, da ni tako krut.”

“Prisilna uprava” iz Bruslja

Če pogajanja ne bodo uspešna, napovedujejo referendum, če pa bi parlamentu uspelo prej spremeniti ustavo in vanj zapisati zlato fiskalno pravilo, se lahko zgodi, da bo to vzvod, s katerim bodo referendum preprečili. “Za socialno državo je zlato fiskalno pravilo uničujoče, zato bodo sindikati storili vse, da ta postopek blokirajo.”

Kaj bi za Slovenijo pomenilo, če pride k nam “prisilna uprava” iz Bruslja?

“Ta zgodba, da naj pridejo drugi in nas tepejo, se mi zdi mazohistična. K nam bodo prišli fantje iz iste zgodbe, kot so fantje iz domače zgodbe, le drug jezik bodo govorili. To ne bo rešilo ničesar. Vprašanja so bistveno resnejša, kot je discipliniranje porednih otrok.”

Tatjana Pirc