Vir: rtvslo.si

V slovenski Istri že dolgo ni bilo takšnega zanimanja za rokomet. Vsaj tako je slišati. V soboto ob 18:00 je namreč Cimos Koper naskakoval uvrstitev v četrtfinale lige prvakov. In uspel. Primorci so zmagali s 25:23.

Dodatno upanje ljubiteljem tega športa pri nas je vlil že minimalen poraz na prvi tekmi, a proti poljskemu podprvaku iz Kielc je zmaga vedno težka naloga.

Slovenski moški rokomet že šest let  ni imel svojega predstavnika med najboljšo osmerico in tudi to je eden od dokazov, da predvsem po finančni in posledično tudi kakovostni plati Slovenija ne drži več koraka z vrhom.

V zlatih časih Celja je bil četrtfinale skoraj samoumeven, za nekatere je bil že polfinale neuspeh. Zdaj pa se ljubiteljem rokometa lahko zgolj kolca po tistih časih.

Čeprav je Cimos urejen klub, kjer plačila ne zamujajo, se težko primerja že s srednjekategorniki kakršen je poljski podprvak. Vseeno so Koprčani presenetili in so že četrti slovenski prvak med najboljšo osmerico v Evropi.  

V tekmah na izpadanje je ob ritmu srca potrebno poslušati tudi glavo. V vročem vzdušju poiskati svojo hladnokrvnost in ohraniti tisto, kar je igro krasilo v prvem dvoboju. Pri tem so bili Koprčani v soboto boljši od Poljakov, čeprav so ti bolje plačani.

Kopica mladih v moštvu Cimosa še nikoli ni bila v podobnem položaju, v Kielcah imajo izkušenj iz podobnih dvobojev več.

Športna zgodba je bila pripravljena pred tekmo. Prvi organizator igre Kopra je ob vabilu na tekmo izjavil: Tisti, ki dvomijo, naj raje ostanejo doma.

Uroš Volk