Festival South by South West (SXSW) v Austinu vedno pritegne pozornost pretežno ameriških geekov.

Dogodek znajo izkoristiti  tudi internetni velikani in obetavni, a trenutno še neznani startupi. Eden izmed bolj odmevnih in kontroverznih projektov letos pa je Homeless Hotspot.

Gre za tehnološko napredno različico Kraljev ulice. Da bi zaslužili, brezdomci v Austinu ne prodajajo časopisov, ampak nudijo brezžična omrežja. 13 brezdomcev so tako opremili z brezžičnimi usmerjevalniki, ki so povezani z omrežjem 4G.

Predlagana donacija za uporabo brezdomcev Wi-Fi točk je 2 dolarja za 15 minut. Ustanovitelji projekta Homeless hotspot razlagajo, da gre ves denar izključno brezdomcem, vendarle pa to zbuja tudi veliko nestrinjanja.

Zagovorniki trdijo, da so to sodobni kralji ulice, nasprotniki pa, da brezdomci, oblečeni v majice “Jaz sem 4G hotspot” niso več ljudje, ampak izdelki.

#texas. #barbecue. #sxsw.

— LambergaR (@LambergaR) March 13, 2012

Martin Sonc, razvijalec v slovenskem start-up podjetju Azumio, ki je te dni v Austinu, razmišlja:

Ljudi spremeniti v Wi-Fi točke, ko odpove infrastruktura? Ne vem, če mi je to najbolj všeč, ampak deluje.”

Clarence na Youtube posnetku razlaga, da je Homeless Hotspot neprofitna organizacija iz New Yorka. Prepričan je, da bodo tako ljudje bolje spoznali življenje brezdomcev, ti pa z nudenjem Wi-Fi interneta opravljajo družbeno koristno delo.

Matej Praprotnik