Pliš? So glasba?! Brez skrbi. Če še ne veste, kaj v glasbenem svetu pomeni Pliš, ni z vami nič narobe. To je le znak, da vas novi slovenski popularnoglasbeni virus, ki se širi predvsem po spletu, še ni dosegel.

PLIŠ je nova, majhna, intimna, akustična skupina, ki prihaja iz legla po imenu Nova popevka. V Izštekanih na Valu 202 so odigrali enega svojih prvih koncertov. In prav v oddaji objavili svoj prvi singel Metulji!

Nova popevka je združba, v kateri oddaja Izštekani v zadnjih letih vedno znova najde navdušenje nad novim. Brez dolgega pomišljanja skoči na zgodnji vlak in odkritje z največjim zadovoljstvom deli z vami.

Zasedba Papir je tako pred dvema letoma v Izštekanih odigrala svoj prvi ljubljanski koncert. Bilbi je lani v Izštekanih prvič nastopila z bendom, s katerim je nato posnela ploščo. Letošnjo pomlad pa je zaznamoval Pliš.

Najprej je bila Aleksandra

Zgodba ni ne velika ne napeta. Je pa ljubka. In vsi njeni akterji upajo, da bo doživela srečen konec. No, pardon, govoriti o koncu, ko je vse skupaj še na začetku, res nima dosti smisla. Torej. Najprej je bila Aleksandra. Aleksandra Ilijevski, znana tudi kot Aleksandra Something. Punca, ki nadvse rada poje, tudi sklada in igra kitaro ter to svoje početje izdatno deli s svetom prek spleta.

In bila sta prekaljena kontrabasist, kitarist, skladatelj Marko Gregorič ter pesnik, pisatelj, dramatik Rok Vilčnik. Ki jima ustvarjalna žilica ni dala miru in sta se družila in skladala in pesnila in sestavljala in iskala… iskala nekoga, ki bo pel nove pesmi.

Zgodilo se je, da je nekoč Aleksandra na spletu zelo lepo pohvalila početje skupine Papir. Rok je potem kliknil njen kanal na YouTubu in… in ji poslal skladbo “Metulji”, ki sta jo bila nedavno zložila z Markom. Aleksandra jo je zapela in oba sta bila navdušena. Tako je nastal bend. Ki se mu je kmalu pridružil še pianist, skladatelj in aranžer Sebastijan Duh.

“Ob tabornem ognju”

Prvi nastop so imeli lani julija na festivalu Lent pod naslovom “Ob tabornem ognju”. V mariborski KGB so se letos vrnili še enkrat, zasedli so že ljubljansko Trubarjevo hišo literature. Kaj dosti več nastopov pa doslej niso imeli. A kljub temu (najbrž ne da bi vedeli) njihovo glasbo skoraj gotovo poznate!

Skladba “Metulji” je namreč spremljala napovednik za “Literaturo v gibanju”, za deset portretov slovenskih literatov mlajše generacije, za katere je glasbo ustvaril Sebastijan in ki so jih februarja predvajali na TV Slovenija.

Da, to je tista akustična, nežna, nekoliko garažno zveneča pesem, ob kateri ste se spraševali, kaj je to!

 

Jure Longyka