Vsaj teoretično se nam na spletu namesto najbolj razširjenih  vrhnjih domen .si. com, .net in .org,  obetajo tudi domene s končnico .slovenia .maribor .prekmurje in podobno. Toda registracija stane kar 185 tisoč dolarjev!

Je takšen “nakup” smiseln?

Svetovna organizacija za podeljevanje domen ICANN vloge sprejema do 12. aprila, potem pa bodo predloge in verjetno predvsem finančne zmožnosti kandidatov nekaj časa pregledovali. Seveda se poraja vprašanje, kdo bi bil pripravljen odšteti tako visoko vsoto za lastno vrhnjo domeno.

@Val202 Reg.te domene je absolutno nujna in nas postavi v prve zadetke iskalnikov. Še vedno večina planeta za nas pač ni slišala…

— Rihard Fekonja (@RihardFekonja) March 21, 2012

“Možnost je zanimiva predvsem za nekatera večja mesta, pokrajine in narodne skupnosti, predvsem pa za velika podjetja, ki se bodo odločila, da svojo blagovno znamko zaščitijo z vrhnjo domeno,” pravi Barbara Povše, vodja registra na Arnesu.

Registracija nacionalne ali mestne vrhnje domene bi bila lahko zelo uporabna. Vse nacionalno in predvsem turistično pomembne  strani bi bile prepoznavne kot .slovenia, prestolnica bi na primer vse mestne vsebine združila pod .ljubljana. Barbara Povše sicer ob predpostavki visokih stroškov v registraciji vrhnjih domen za Slovenijo ne vidi pravega smisla.

“Glede na to, da je še pod domeno .si veliko prostora in da smo majhna država, se mi registracija vrhnjih domen ne zdi smiselna.”

Da v Sloveniji ni zanimanja za registracijo nacionalne vrhnje domene so potrdila tudi naša poizvedovanja. Na Slovenski turistični organizaciji so zapisali, da bi se za vzpostavitev novega registra morala odločiti država, torej verjetno vlada.

Iz mestne občine Ljubljana pa so sporočili, da bi bila investicija v vrhnjo domeno .ljubljana previsoka, da bi si jo sedanjih razmerah lahko privoščili.

Pa bi lahko vrhnjo domeno .slovenia ali .ljubljana na primer zakupil zasebnik, morda celo kakšno podjetje? Spomnimo se samo nejasnosti in zapletov okrog oglaševalske akcije Slovenija moja dežela in dilem okrog ustrezne zaščite avtorskih pravic. “ICANN bi vsekakor zahteval soglasje države,” odgovarja Povšetova.

Tudi v drugih pisavah 

Se pa kmalu obeta še ena pomembna novost. Že nekaj časa je mogoče spletne naslove odpreti tudi v drugih pisavah, vendar mora biti vrhnja domena načeloma v latinici, izjemi sta že danes cirilični vrhnji domeni  za Rusijo in Srbijo. Do konca leta pa naj bi internetni regulator ICANN omogočil registracijo tudi v drugih pisavah.

Luka Hvalc