Žoambo Žoet Workestrao, ki je začel delovati na prelomu iz osemdesetih v devetdeseta leta, je že takrat predstavljal domači t. i. »alternative« izraz. Glasba ŽŽW je narativno strukturirana in je preplet rocka, jazza, eksperimenta in improvizacije. V kompozicijah z nenavadnimi zvočnimi strukturami ŽŽW včasih namerno uporabi najučinkovitejše elemente katere izmed novih popularnih kultur, jih postavi v nepričakovane kontekste in poskuša razgaliti njihov ideološki trenutek.

Člani zasedbe so pomembni aktivisti slovenske neodvisne glasbene produkcije. Namesto podrejanja trgu se  ŽŽW raje oklepa mednarodnih povezav med podobno delujočimi kreativci. Kljub dolgoletnim stažem delovanja zasedba ni izgubila niti kančka ostrine in dinamike, v glasbenem smislu se je še bolj izpopolnila in razgibala. Žoambo Žoet Workestrao v zložnem tempu nadaljuje svojo pot, občasno koncertira in počasi medi nove komade.

Zasedbo sestavljajo: Ivo Poderžaj – bas, glas; Marjan Stanić – bobni; Gregor Belušič – kitara, sintetizator.

Nova plošča – »Soap For Sweatshops« Milo za delovno silo. Deset komadov, skupaj 38 minut snovi, – je rezultat štirih let kolektivne kompozicije na šestnajst let podlage.  Na desetih avant-rockovskih komadih izmenoma gostujejo švedski saksofonist Martin Küchen, legenda istrske godbe Dario Marušić, puljski vokalist Elvis Šuke in drugi.

ŽŽW je ploščo posnel aprila 2011 v studiu Partyzan v Pulju. Potem pa jo je od maja do novembra lani miksal in oblikoval mojster Aldo Ivančič.

Album je izšel 8. marca pri Zavodu Sploh kot CD in LP v omejeni nakladi.

6. aprila ga bo Žoambo Žoet Workestrao premierno koncertno predstavil v Stari mestni elektrarni v Ljubljani.

Pred lahkoi  nekaj skladb z nove plošče slišite med pogovorom s članoma Žoambo Žoet Workestraa v oddaji »Na piedestal«  (21.3.’12),   na Valu 202.

Jolanda Fele