Val 202 in Ekologi brez meja se že pet tednov v nanizanki Srečno ločene smeti selimo po Sloveniji, od ekološkega otoka do ekološkega otoka.

V Trebnjem smo se pogovarjali o skrbi za odpadke po sistemu “od zibelke do zibelke”.

V Trebnjem smo se z Alešem Jarcem, vodjem projektov v Trimu, pogovarjali o tem, kako pri njih vračajo odpadke v proizvodnjo, pri tem pa dosegajo zelo dobre rezultate, saj kar 98 odstotkov odpadkov v Trimu postane sekundarna surovina.

FOTOGALERIJA Z OBISKA V TREBNJEM (FOTO: KATJA URAN)

“Pomembna je komunikacija z zaposlenimi, treba jim je predstaviti cilje, ta sistem pa moramo sproti dograjevati,” je povedal Jarc.

Pa je zaradi tega končni izdelek lahko tudi cenejši, nas je zanimalo. “Seveda. Takšno kroženje surovine se imenuje “od zibelke do zibelke”, vsak izdelek recikliramo, surovine se obračajo, ne pristanejo v naravi kot smeti, ali na komunalni deponiji.”  Na takšen način odpadke ločujejo tudi v pisarnah njihovega podjetja, recept za uspeh pri ravnanju z odpadki pa je doslednost.

Kolo za Lejo

V nagradni igri Ne smetim, dobim, ki jo pripravljajo Ekologi brez meja, pa je v Trebnjem zmagala Leja, ki je do ekološkega otoka prinesla vrečke, polne papirja.

Povedala je, da se Trebanjci pri ločevanju odpadkov trudijo, a jim to ne uspeva v celoti, saj pri svojem stanovanjskem bloku pogosto vidi, da v smetnjak z embalažo nekateri mečejo plenice, žaganje in celo iztrebke domačih živali.

Bomo boljše rezultate dosegli s kaznovanjem ali s prepričevanjem? Leja je prepričana, da bo treba uporabiti oba načina.

@Val202 lustkan lapsus :) tehnoloski otoki :) namesto ekoloski

— Roni Kordis (@had) February 27, 2012

 

Včasih smo se dobivali pri vodnjakih, zdaj pa pri smetnjakih!!! Foto: Val 202

Tatjana Pirc