Na popotovanjih nas kot turiste privlačijo eksotični živalski in rastlinski spominki, ki jih želimo odnesti domov, da bi tako ohranili spomin na obisk tuje dežele.

Čeprav so spominki, narejeni iz delov živali ali rastlin ali celo živih bitij razstavljeni na tržnicah ali v trgovinah in jih lahko kupimo, še ne pomeni , da smo jih kupili legalno.

Če se odločite, da boste tak spominček prinesli domov, se morate zavedati, da je v svetu po konvenciji CITES zaščitenih več  kot 33.000 vrst, od teh je 900 vrst na robu izumrtja zaradi preprodaje. EU pa ima še strožja merila in ščiti še več živalskih in rastlinskih vrst, pravi biologinja Urška Mavri iz Agencije za okolje.

Kazni so različne. Pri nas vas kaznujejo s kaznijo, ki gre v dobrodelne namene, vas lahko tudi pridržijo ali krepko v nekaj tisoč evrih kaznujejo za nelegalen uvoz in vam zasežejo vse izdelke. V Estoniji vas carinik ali policist kaznuje celo s 65 000 evri kazni. Če vas z nakitom iz zaščitenih živali ali rastlin ali z izdelki ulovijo v Nemčiji, vas za zapahe spravijo za pet let.

FOTOGALERIJA:

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157629255884817″ type=”thumbnails” captions =”on” descriptions=”on” sort=”name”]

Zaščitene vrste ponekod pobijajo ali izkoriščajo za kuharske specialitete, dele divjih mačk in nosorogov, slonov v Aziji zaradi oplemenitenja farmacevtskih izdelkov. Najbolj pogosto jih izkoriščajo za domnevne afrodizijake, ali zgolj za turistične spominke.

Previdno s slovenskimi zvončki!

Najbolj ogrožene so živali za lovske trofeje, pri nas na primer medvedi in volkovi pa tigri v tujini, je povedal Zvonko Perovšek, pomočnik vodje izpostave Carinske uprave Letališča Brnik.  Težko razume, kaj je razlog, da bi nekdo  domov privlekel desetkilogramsko školjo, ali nagačenega medveda, zaščiteno koralo ali nosil škornje iz zaščitenih kač.

Kot zanimivost omenimo slovenske navadne zvončke. Šopka namreč ne smete nesti kaki teti na Hrvaško, saj so zaščiteni, ciklame prav tako, da o planiki ne govorimo.

Policisti in cariniki zasežejo večinoma korale, kaktuse, oblačila in okraske iz kačjih in krokodiljih kož, nagačene ptice in plazilce ter uhane in okrasje iz školjk, koral ali slonjih okolov in zobovja nilskega konja, kaktusov in orhidej. Zanimiv pa je bil zaseg maske iz predela Amazonke, ki je bila okrašena iz lusk zelo zaščitene ribe.

Ljudje večinoma ne vedo, da prenašajo prepovedane stvari. No, najbolj pogost izgovor tistega, ki ga zasačijo pa je: »to ni moje, to ste mi v potovalko namestili vi!«. Je pa delo carinikov včasih tudi nevarno. Nekdo je želel pretihotapiti slona, drugi bogat Slovenec se je na safari odpravil kar s seznamom živali, ki jih bi prepeljal iz Afrike domov. Pa se je zataknilo na carini. Odkrili so prepovedan oklep želve, okle in druge izdelke. Gospod je izgubil živce in se je po zasegu izdelkov nad carinike vrnil z macolo.

Nasvet: premislite, preden kupite. Sploh pa – vam je treba kupit? Raje si privoščite kakovosten fotoaparat in z njim zabeležite spomine na eksotiko.

 

Simona Habič, Veronika Gnezda