Krivec za ponesrečen uvod v 22. svetovno prvenstvo v poletih je veter. V spomladanskih temperaturah je včeraj preprečil uvodni seriji tekmovanja in poskrbel za današnje zgoščeno nadaljevanje.

Vikersund četrtič gosti najboljše letalce sveta, občasno so bile v tej mali norveški vasici tudi tekme svetovnega pokala. Prenovljena letalnica je vzbudila dodatno zanimanje športne javnosti. Prej je naprava v Vikersundu veljala za najmanjšo, nova, ki jo je skonstruiral Janez Gorišek, velja za največjo na svetu.

Zaradi ponavljajočih se težav z vetrom so ob rekonstrukciji nekoliko obrnili os doskočišča in s tem letalnico dodatno zaščitili pred vetrom. Ne dovolj, da bi lahko včeraj izpeljali vsaj eno od treh predvidenih serij. Veter, ki se po fjordu zajeda do vasice z 2500 prebivalci na nadmorski višini 200 metrov je stalnica.

Tako je povsem razumljivo vztrajanje žirije, da bi izpeljala vsaj eno serijo, ki se je razvlekla na dobri dve uri in se ni končala. Preveč svež je spomin na zadnje svetovno prvenstvo, ki se je leta 2000 razpletlo v ponedeljkovih dopoldanskih urah. Polovica prizorišča je bila takrat že pospravljena, zapustili so ga tudi številni novinarji, v sprinetrski tekmi pa je naslov prvaka osvojil Sven Hanavald.

Letošnje prvenstvo se je začelo s celotnim četrtkovim programom, organizatorji so napovedovali še bolj umirjeno nadaljevanje, a bo tudi današnji dan očitno zaznamoval vzgonski veter, ki tekmovalcem otežuje izpeljati program. Tehnični delegat Jelko Gros je novinarjem v šali namignil, naj prinesemo krepko malico, ker bo tudi danes dolg dan.

Dan, ki bo, kot je nakazal že včerajšnji, letalce pustil v negotovosti vse do odskoka pri vsakem od predvidenih treh poizkusov. Včerajšnje odpovedi so se ob slabših razmerah in poletih še posebej razveselili oba zadnja svetovna prvaka Simon Ammann in Gregor Schlierenzauer ter Kamil Stoch, ki bi v nasprotnem primeru po prvem poletu ostali praktično brez možnosti za skok na vrh. Sreča in potrpežljivost bosta tudi danes najbolj zaželeni na prizorišču 22. svetovnega prvenstva.

Boštjan Reberšak