V ponedeljek se je na Valu 202 začela nanizanka z naslovom Srečno ločene smeti. Osem tednov se bo radijska ekipa z Ekologi brez meja ustavljala na ekoloških otokih po Sloveniji.

Skupaj s strokovnjaki in prostovoljci bodo pomagali pri ločevanju odpadkov in se pogovarjali o okoljski problematiki.

Prvič se je naša ekološka zaseda oglasila z ljubljanskega študentskega naselju v Rožni dolini, kjer je le eden izmed 2600 ekoloških otokov v Ljubljani. Direktorica Študentskih domov Univerze v Ljubljani Ksenija Preželj razlaga, da so študenti na tem področju zelo osveščeni.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157629111629159″ type=”gallery” photos_per_row=”4″ captions=”on” descriptions=”on”]

Pri zbiranju in ločevanju odpadkov se v Ljubljani kmalu obetajo spremembe. Svetovalec direktorja Javnega podjetja Snaga Igor Petek je napovedal zmanjšanje števila črnih zabojnikov, kamor odlagamo preostanke odpadkov. Če bi pravilno ločevali, bi bilo v črnih zabojnikih bistveno manj smeti.


V okviru projekta Očistimo Slovenijo 2012 poteka tudi nagradna igra Ne smetim – dobim. Na srečanjih ob ekoloških otokih, ki bodo enkrat tedensko, bodo Ekologi brez meja podelili nagrado najboljšemu ločevalcu, ki bo pravilno odgovoril na njihova vprašanja.

Jaka Kranjc, eden izmed vodij projekta Očistimo Slovenijo 2012, pojasnjuje, da je glavni namen nagradne igre, da začnemo ločevati odpadke in da to delamo pravilno in z veseljem.

Razkril je tudi, da bo ekipa Vala 202 in Ekologov brez meja naslednji teden ob enem izmed ekoloških otokov v Pomurju. Tokrat je nagrado, kolo, dobila študentka Maja, ki ni pričakovala, da bo za ločevanje odpadkov nagrajena.

Tatjana Pirc