Uvod v prvo preizkušnjo na letalnicah v letošnji sezoni se ni posrečil. Včerajšnji trening in kvalifikacije na Kulmu je odpihnil močan veter v sunkih, ki ga je spremljalo sneženje. Podobne razmere spremljajo skakalce že vso sezono, le da so se tekmovalci preselili na letalnico, kjer je varnost še pomembnejša.

Hitrost, višinska razlika, dolžina skokov, adrenalin. Vsega je na letalnicah precej več kot na običajnih skakalnicah.
Med strah vzbujajočimi napravami je tista na hribu med Tauplitzom in Bad Mitterendorfom še najmanjša, a vseeno spošovanja vredna. Letošnje tekme v poletih bodo potekale po novem spremenjenem sistemu, novost je kvalifikacijska serija za vsako tekmo posebej in ne tako kot doslej, ko je kvalifikacijska serija štela za celoten vikend. Druga večja sprememba je vrstni red, tekmovalcev, ki so razvrščeni po specialnem seštevku svetovnega pokala v poletih in ne več po skupnem.

To je bila želja nekaterih tekmovalcev in trenerjev, še posebej po lanskih tekmah v Vikersundu, ko je večina menila, da bi morali biti v skupini zgoščeni najboljši letalci, za čim bolj enakovreden razmere. Tako smo v želji, da bi jim ugodili spremenili vrstni red, že drugi dan pa bo ta tako ali tako odvisen od razpleta prve tekme.

Tokrat bo za Kranjcem skočilo le še pet skakalcev, tako podobnih situacij ne bo, bo pa v izteku okoli 50-tisoč navijačev, ki bodo še posebej nestrpno pričakovali nastop zadnjega v konkurenci, lanskega dobitnika malega kristalnega globusa in z 10. zmagami v svetovnem pokalu na letalnicah že najuspešnejšega letalca vseh časov, Gregorja Schlierenzauerja, ki bo po prvi zmagi na novoletni turneji skušal nadaljevati serijo za skok na vrh skupnega seštevka svetovnega pokala.

Pred tekmami na Kulmu je v vodstvu Andreas Koffler, ki zanimivo še nikoli ni stal na zmagovalnem odru tekem na letalnicah, tako se tudi skozi rezultate najboljših kažejo velike razlike med tekmami na skakalnicah oziroma letalnicah.

Boštjan Reberšak