Evrotip je bil na obisku pri robotih, ki naj bi nekoč prevzeli vsa pomembnejša človekova opravila, roboti bodo igrali vrhunski nogomet in do leta 2050 celo premagali svetovne prvake!

Roboti bodo tudi kmetovali, kuhali, negovali starostnike, že zdaj pa lahko igrajo na instrumente, plešejo, se pogovarjajo  …

“Roboti bodo zagotovo kreirali prihodnost, v pomoč bodo tudi starostnikom. Verjamem, da bodo roboti nekoč tudi odlični nogometaši, do leta 2050 bi lahko premagali svetovne prvake,” pravi dr. Ivan Godler, slovenski strokovnjak za robotiko, ki že več kot 20 let živi in dela na Japonskem, ukvarja pa se predvsem z razvojem robotske roke.

Japonci so med drugim že izdelali robotsko kuhinjo, ki sama pripravi obrok, načrtujejo posebno farmo, na kateri bodo 250 hektarjev zemlje obdelovali izključno roboti.

Terapevtski robot Paro je na prvi pogled čisto običajen plišasti tjulenj, a je prepreden s številnimi senzorji in lahko izraža čustva.

Med najbolj znanimi japonskimi roboti je zagotovo Asimo, ki ga je pred enajstimi leti predstavil proizvajalec avtomobilov Honda. Asimo hodi po dveh gibljivih nogah, lahko zelo hitro teče, za robota je namreč hitrost 9 km/h že zelo visoka.

Je kar spreten, prenaša lahko poln kozarec vode, Asimo tehta 48 kilogramov, visok je 130 centimentrov, ima tri očesa-dve na glavi in enega na trebuhu. Lahko celo pleše …

Svoje robote razvija tudi Toyota, eden izmed njih solidno igra na trobento!

Več o robotih tudi na blogu Luke Hvalca.

Luka Hvalc