V Bujumburi, prestolnici Burundija, je med 12. in 16. decembrom potekalo izobraževanje o osnovah spletnega novinarstva za radijske novinarje iz Burundija, Demokratične republike Kongo in Ruande.

Novinarsko delo v teh državah je zaradi zapletenih političnih razmer izjemno zahtevno. Zato je želja sogovornikov po sodelovanju z mediji onkraj domačih meja še toliko razumljivejša.

Pri tem jim bo pomagal tudi blog, verjame radijski novinar iz Ruande Bonfils Bayingana. Kot tudi pri doseganju drugih občinstev, ne le regionalnih.

 

“Ljudem po svetu bom skušal pokazati da so v Afriki – v Ruandi, Burundiju, Kongu – tudi drugačne zgodbe, o katerih je moč poročati. O infrastrukturi denimo, pa o naravnih danostih – ognjenikih, rekah, parkih … veliko tem je. V tej regiji je na primer Vzhodnoafriška unija, skupnost, ki si prizadeva za gospodarski napredek sodelujočih držav. To je le nekaj tem, ki bi jih predstavil svetu.

Rezultat: dober blog

Rezultat enotedenskega izobraževanja v Bujumburi bo skupinski blog, na katerem bodo lahko novinarji objavljali svoje radijske prispevke opremljene s tekstom in fotografijami.

Mentorica Charlotte Noblet meni, da bi bil dober zaključni rezultat blog “z ne preveč animacijami, fotografijami in vsem drugim, ampak jasen blog z novinarskimi vsebinami. Seveda je dober blog tudi tak, ki bo bran, in s številnimi hipertekstualnimi povezavami.”

Ljudem pove, da je blog kot roža. “Če ne boš skrbel zanj, bo tvoj blog pozabljen. Zato udeležence pripravljamo na soustvarjanje skupinskega bloga, saj gre za povsem novo področje zanje. Včeraj, denimo, še niso vedeli, kaj je blog, zdaj bodo imeli svojega. Zato skupna platforma.”

Občinstvo ali avtorske pravice?

Vsebine, večinoma v francoščini, bodo seveda na voljo tudi slovenskim uporabnikom interneta. Kaj pa, hipotetično, slovenskim radijskim postajam?

Charlotte Noblet odgovarja z vprašanjem: “Kaj si želite kot radijski novinar? Skrbeti za avtorske pravice ali povečati svoje občinstvo? Menim, da je odgovor precej jasen.”

Čeprav ima v Burundiju in regiji dostop do spleta zgolj nekaj odstotkov ljudi, se zdi mentorju Mathiasu Bölingerju seznanjanje radijskih novinarjev s spletnim okoljem še kako smiselno.

Ljudje, ki so radijske vsebine preslišali, do njih na primer lahko dostopajo na spletu. “Posamezniki, ki se zanimajo za določene teme, kjerkoli na svetu, lahko dostopajo do teh vsebin. Pa tudi radijske postaje, ki sodelujejo pri tem projektu, bodo na ta način laže izmenjevale vsebine in jih predvajale svojim poslušalcem.”

Nejc Jemec