“Da bomo kar sedeli križem rok in čakali nekoga, da bo s čarobno palico rešil naše gospodarstvo, ne bo šlo. Potrebujemo aktivno politiko na tem področju, zatogovorimo o davčnih olajšavah v gospodarstvu. Zniževanje davkov ne pomeni nujno, da bo prihodkov v državni proračun manj.”

Radovan Žerjav, predsednik Slovenske ljudske stranke, obljublja razbremenitve za mala in srednja podjetja. V SLS menijo, da je rešitev v davčnih pavšalih, vezanih na število zaposlenih. S tem bi, so prepričani, rešili več problemov hkrati.

“Država ne sme biti talec nikogar, mora biti močna, predvsem pa se morajo osamosvojiti politične stranke in se financirati izključno iz državnega proračuna. Prepovedati bi morali kakršnokoli financiranje ‘od zunaj’ – iz gospodarstva in omrežij.”

Žerjav je prepričan, da se lobijem in ozkim interesom da upreti, čeprav so posli države in njenih institucij z njimi močno prepleteni. Pa tudi preteklo delovanje političnih strank z obeh političnih polov to precej jasno kaže.

Več priložnosti morajo dobiti podjetja in ljudje, ki so uspešni, razvojno naravnani in ko ustvarjajo dodano vrednost. Do univerzalnega temeljnega dohodka, ki bi tudi ostalim državljanom prinesel več samostojnosti, so v SLS še zadržani. Zaradi pomanjkanja denarja.

“Skoraj nerealno je obljubljati, da bi v novem mandatu, v katerem se bomo morali soočiti predvsem s spodbujanjem gospodarstva, da bo ustvarjalo prihodke in polnilo državni proračun, uvedli univerzalni temeljni dohodek. Imamo pa ga v programu za naslednji mandat.”

Predsednik SLS pravi, da so za strpno, kulturno in povezovalno razpravo o prihodnosti. In to kljub temu, da je stranka pri razpravah o arbitražnem sporazumu s Hrvaško in družinskem zakoniku zavzela precej izključevalno pozicijo.

“Verjamem, da se da kaj ‘na trdo’ povedati tudi spoštljivo. In to v SLS negujemo.”

Jernej Verbič