Do 1. oktobra je bilo treba v večstanovanjskih stavbah s skupno kurilno napravo namestiti delilnike toplote na radiatorje.

Po nekaterih podatkih ima doslej le 30% lastnikov nameščene delilnike toplote na radiatorjih ali kalorimetre na ceveh.

Zaradi preveč zapletenih pravil in prereguliranosti področja, prenašanja odgovornosti in obveznosti so se zadeve zapletle.

Energetski inšpektor Peter Matvoz opozarja, da so za nameščanje delilnikov odgovorni lastniki sami. Če nimate nameščenih delilnikov, vas lahko doleti 200 evrov kazni.

V bloku morajo lastniki oziroma vsaj polovica le-teh skleniti soglasje o namestitvi delilnikov, ki je sicer zakonsko obvezno. V tej pogodbi določijo tudi, katere delilnike bodo kupili – v celotnem bloku morajo biti enaki – in ob tem določijo še korekcijski faktor.

Lastnik stanovanja, ki ima recimo več zunanjih sten, tako na podlagi pravilno izračunanega korekcijskega faktorja plačuje pošteno ceno ogrevanja. Brez faktorja bi plačeval vrtoglave vsote za ogrevanje, tisti na notranji strani bloka pa bi se greli na njegov račun.

Pozornost pri nakupu delilnikov ni odveč, saj se na trgu pojavljajo tudi zavajajoče ponudbe. Najbolj pomembno pa je, poudarja Peter Matvozkako je opravljena namestitev in kako poteka meritev.

Energetski zakon predvideva za posameznega lastnika, ki ne vgradi merilnih naprav, 200 evrov globe, za dobavitelja toplote pa 1200 evrov, če v večstanovanjskih stavbah ne obračunava stroškov toplote po dejanski porabi za vsak njen posamezni del (česar pa ne more storiti, če ni soglasja med lastniki).

Če menite, da vam napačno delijo ali obračunavajo stroške za toploto se obrnite na energetsko inšpekcijo. Prijave lahko pošljete na naslov Grajska ulica 2, 1410 Zagorje ob Savi ali jih pokličete na (03) 5625 364. Odgovorili pa vam bodo tudi po elektronski pošti: gp-irser.mg@gov.si. Sicer pa so lastniki sami odgovorni za delitev stroškov, z dobaviteljem energije pa imajo pogodbo o delitvi in se morajo obrniti neposredno na njih.

Če lastnikov v bloku ne morete prepričati, da sklenete sporazum in kupite delilnike, je za nadzor nad odločanjem lastnikov posameznih enot (sklenitev dogovora in pogodbe med lastniki) pristojna stanovanjska inšpekcija. Pokličete jih lahko na : 01/420 44 26 ali jih kontaktirate prek elektronske pošte: stan.irsop@gov.si.

Tržna inšpekcija je odgovorna za ustrezne navedbe in razumljivo specifikacijo na položnici (ne za znesek!). Prijave: Tržni inšpektorat RSParmova 33, 1000 Ljubljana; telefon: 01/ 280-8700 ali na gp.tirs(at)gov.si.

Inšpektorji bodo lastnike stanovanj v primeru suma nespoštovanja Energetskega zakona pozvali, da z verodostojno listino dokažejo vgradnjo delilnikov. V stanovanje pa lahko vstopijo le z odločbo pristojnega sodišča.

Simona Habič