Zares, socialno-liberalni, v tej volilni tekmi ponujajo “novo ekonomijo”. Bolj zeleno, družbeno odgovorno in pravično. A stranka Zares je zadnja tri leta že sodelovala v vladi, pa se tak preboj ni zgodil.

“Ukvarjali smo se s samimi velikimi zgodbami. Veliki projekti, ki so bili pred nami, velika podjetja, ki jih je bilo treba reševati, so vzela preveč časa,” odgovarja Vitomir Rožej, kandidat za Zaresovega poslanca.

“Bili smo grobar slabih praks, ki so se dogajale v tej koaliciji,” je prepričan Rožej, s tem pa zavrača očitke, da je tudi “oranžna stranka” podlegla skušnjavam slovenske politike – dogovornemu upravljanju. Odvzem nezakonito pridobljenega premoženja, razdružitev poslanske in županske funkcije, povečanje zakonskih zahtev po transparentnosti so uspehi, ki jih je, tako Rožej, Zares v tem mandatu prispeval za bolj pošteno politiko. Za nov mandat predlagajo tudi delno javno razkritje dohodninskih odločb.

Rožej tudi zavrača očitke, da sta ministrica za kulturo Majda Širca in direktor direktorata za energijo Janez Kopač bolj poslušala lobije, kot javnost. Lobistični vložki v Zakonu o medijih in potraten projekt TEŠ6 sta, po njegovem mnenju, vodila v interesu javnosti in države, ne interesnih skupin. So pa, pravi, nekateri lobiji skušali stvari prikazati drugače.

Jernej Verbič