Ime tedna je postala Mina Markovič, športna plezalka, ki si je že pred zadnjo tekmo svetovnega pokala v težavnostnem plezanju v Barceloni, priborila zmago v skupnem seštevku.

Slovenska športna plezalka je z drugim mestom na tekmi svetovnega pokala v težavnostnem plezanju v Kranju že osvojila zmago v skupnem seštevku, kljub zagotovljenemu uspehu pa je še enkrat več potrdila svojo premoč. Tudi na zadnji tekmi v Barceloni je zmagala, a kot je povedala v pogovoru z Danilo Hradil Kuplen: ''Na tekmo v Barcelono sem res šla bolj sproščeno, kar pa ne pomeni, da sem zaradi tega bila kaj manj motivirana.''

Užitek v spodrsljaju
V letošnjem letu jih sicer ni bilo veliko. Mina je v svetovnem pokalu dominirala in bila za konkurenco enostavno premočna. ''Gotovo je moja največja prednost neka naravna moč'', pravi sama, ki v plezalnem športu sicer ne vidi nevarnosti, kot si jo lahko predstavljamo tisti, ki njene podvige spremljamo od daleč. Ravno nasprotno, spodrsljaj in trenutek ''letenja'' lahko, kot poudarja, pomeni tudi užitek.

Preostali kandidati so bili:

Marij Maver, tržaški založnik in urednik, ki je ob začetku 27. slovenskega knjižnega sejma, za prispevek k razvoju založništva in knjigotrštva, prejel Schwentnerjevo nagrado za življenjsko delo.

Meta Krese, novinarka in fotografinja, ki je za kritično poročanje o življenjskih razmerah romske manjšine v Sloveniji, dobila evropsko novinarsko nagrado Pisanje za Srednjo in Vzhodno Evropo za leto 2011.

Miha Kordiš, eden od članov gibanja Mi smo univerza, ki je z gibanjem 15o zasedel ljubljansko Filozofsko fakulteto in postavil jasne zahteve za korenite spremembe visokošolskega študija.

Gabrijel Kernel in Boris Žemva, ki sta, prvi za utemeljitev eksperimentalne fizike osnovnih delcev v Sloveniji, drugi pa za dosežke na področju anorganske kemije fluora, dobila letošnjo Zoisovo nagrado za življenjsko delo.

Boris Žgajnar