"Ljudje se ne zavedajo, da gre stvar tako zares, kot gre. In kljub vsem opozorilom, ljudje mislijo, bo nekako že šlo." Tako opisovanje aktualnih razmer začenja redni profesor na Ekonomski fakulteti v Ljubljani dr. Mojmir Mrak.

"To je videti nekako tako, kot da drviš proti neki steni in dokler se v steno ne zaletiš, še vedno letiš. Ampak je škoda, da se moraš v steno zaleteti, da vidiš, da je treba kaj pametnega narediti. Si bo res treba razbiti glavo ob steno, da bomo pripravljeni sprejeti spremembe?"

Dr. Mojmir Mrak je tudi predavatelj na mnogih tujih fakultetah, član skupin, ki so izpeljale večino finančnih pogajanj med Slovenijo in Evropsko unijo, sedaj pa tudi svetovalec v državah na Balkanu.

Njegov pogled na ekonomsko situacijo v svetu ni ravno optimističen. Prepričan je, da ima Evropa težave z neoperativnostjo. Mnoge države pa se še ne zavedajo, da tako, kot je bilo v preteklosti, ne bo več, kajti veliki finančni pritok iz tujine je usahnil.

V Sloveniji pa je problem še večji, meni Mrak. Gospodarsko krizo spremlja politična kriza, ljudje so razočarani o osnovnih vrednotah in treba si je priznati, dodaja, da nekaterih stvari v času tranzicije nismo naredili tako dobro, kot bi jih lahko.

Kot je povedal Nedeljski gost, ekonomija ne deluje, ker nismo sposobni sprejemati odločitev, za katere vsi več ali manj vemo, da jih je potrebno sprejeti. "To je eden od ključnih razlogov, zakaj se nam zmanjšujejo bonitetne ocene."

V tej situaciji je sicer tudi nesprejemljivo, da parlament v odločitvah o ključnih stvareh postaja neka vmesna postaja na poti do referendumov. Problem z upravljanjem, z vodenjem države imamo mi, res pa je, je prepričan dr. Mojmir Mrak, da v tem trenutku Evropa nima političnih voditeljev, ki bi bili ljudem sposobni razložiti, kaj bi bilo trenutno pametno narediti.

Nataša Zanuttini