Dr. Matjaž Mulej, doktor ekonomije in inovacijskega managementa, pravi, da so bistvene paradigme pravega podjetništva, uspešnega na dolgi rok, naslednje: družbena soodvisnost in odgovornost, trajnostna naravnanost in permanentna inovativnost.

Z njimi hodijo z roko v roki tudi medsebojna razmerja med lastniki kapitala, menedžerji in zaposlenimi v proizvodnji, mnogo manjša plačna nesorazmerja med njimi in s tem krepitev srednjega razreda.

Mulej dodaja, da to niso pravljice iz teorij, že dolgo jih lahko primerjamo v praksi znanih podjetij, ki desetletja uspešno kljubujejo zobu časa in svetovni konkurenci.

“Najuspešnejša ameriška podjetja zadnjih 100 let so prakticirala družbeno soodgovornost, soodvisnost med šefi in sodelavci, med podjetjem in poslovnimi partnerji, do družbenega okolja, do trga, do narave …, iz tega samodejno izvira sodelovanje, s pomočjo katerega poslujejo.”

Gost Vročega mikrofona o inovativnih izhodih iz krize neoliberalnega kapitalizma je sicer tudi predsednik Mednarodne akademije sistemskih in kibernetskih znanosti, član še treh mednarodnih akademij, avtor dialektične teorije sistemov in teorije inovacijskega managementa za tranzicijska podjetja.

Poudarja, da menedžerje, ki jim predava, vedno vpraša: “Kako zadovoljni ste takrat, ko se ljudje okrog vas z vami ne strinjajo? Ali jemljete to kot dopolnjevanje ali kot nagajanje?” Drugače pa je pri politikih, razlaga Mulej: “Oni se prepirajo zato, ker od prepira živijo, ker so plačani od prepiranja, ne pa od ustvarjalnosti.”

Damjan Zorc