V laboratorijih podjetja GoodYear Tire&Rubber Company pripravljajo novost, ki utegne prinesti novo avtomobilsko revolucijo: pametne pnevmatike, ki se polnijo same.

Rezultati raziskav so pokazali, da pnevmatike s prenizkim polnilnim tlakom lahko povečajo porabo goriva za 3 odstotke ali celo več. Tehnologija AMT, ki jo razvijajo, bo omogočila, da bodo pnevmatike ohranjale optimalen polnilni tlak, ne da bi bila potrebna kakršna koli zunanja tlačilka ali elektronska naprava.

Vsi sestavni deli sistema (vključno z miniaturno tlačilko) bodo v celoti vgrajeni v pnevmatiko tako, da nikoli več ne bi bilo treba preverjati zračnega tlaka in iskati primerne tlačilke in manometra.

Ustrezen polnilni tlak v pnevmatikah vodi k nižjim emisijam, daljši življenjski dobi pnevmatik, večji zmogljivosti vozila in nenazadnje tudi večji varnosti.

Kdaj bo nova tehnologija v maloprodaji, še ne vedo, Marko Radmilovič in Janez Martinčič pa upava, da jo bosta kmalu lahko preizkusila. Tačas pa bo na vsake toliko še potrebno preveriti, kako je kaj s polnilnim tlakom v pnevmatikah… Vzdržujte ravno pravega!

Janez Martinčič